A neonáci tömeggyilkos Breiviket másik börtönbe költöztetik

Külpol

Nemrég utasították el szabadon bocsátását, most környezetváltozásra van szüksége. 

Másik börtönbe helyezik át Anders Behring Breiviket, a neonáci norvég tömeggyilkost - ismertette kedden a skandináv állam büntetésvégrehajtási hatósága, a Kriminalomsorgen.

Breivik a Skienben található Telemark fegyintézetből a Ringerike településen működő börtönbe kerül, amely mindössze tíz kilométerre fekszik Utoya szigetétől, ahol a férfi 2011 július 22-én a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert - többségükben fiatalokat - mészárolt le. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert gyilkolt meg.

A norvég hatóságok a régóta fontolgatott áthelyezést főleg azzal indokolták, hogy Breivik 2013 óta magánzárkában van a magas biztonsági fokozatú Telemark fegyintézetben, így környezetváltoztatásra van szüksége.

A 42 éves Breivik a kiszabható legsúlyosabb - 21 évig tartó - börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Az ítélet részét képezik ugyanakkor az is, hogy időnként át kell helyezni őt különböző fegyintézetekbe.

Az egyik norvég bíróság egyébként február elsején utasította el a tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét. Breivik a meghallgatáson ismételten a fogva tartása körülményeire panaszkodott. Áthelyezése pontos dátumát biztonsági okokból nem tették közzé. Ugyanakkor hírügynökségek megjegyezték, hogy a ringerikei börtönben, amely szintén rendelkezik magas biztonsági fokozatú részleggel, Breivik hasonló körülményekkel lesz kénytelen szembesülni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk