A New York Times arról ír, hogy az Orbán-rendszer látszatdemokrácia

  • narancs.hu
  • 2018. december 26.

Külpol

Az Orbán-rendszer vajon mi?

A felszínen Magyarország demokrácia. De mi van a felszín alatt? — Ezzel a címmel közölt cikket a New York Times egyik karácsonyi lapszámában, ami arról szól, vajon hogyan lehetne definiálni ennek a sajátos rendszernek a jellegzetességeit: egy új típusú autokráciáról, egy régi típusú egypártrendszerről vagy valami másról van szó.

A hosszú cikkben szó esik a CEU-ügyről, a decemberi tüntetésekről, az állami média propagandára hasonlító működéséről, és a bíróságokról.

A CEU-ról például azt írja a cikk, hogy nem tiltották be, viszont technikai módszerekkel mégis elérték, hogy ne működjön Magyarországon, vagyis az eredmény ugyanaz, csak a módszerek különböznek.

A Yale Egyetem professzora a cikkben azt állítja, hogy Orbán retorikája a fasiszta vezetőkét idézi. Jason Stanley szerint nem nevezhető demokráciának az a rendszer, ahol az állam nem biztosítja a hozzáfárást az információkhoz a nyilvánosság számára.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.