A nyugat-balkáni országok EU-s csatlakozásáért lobbizna Orbán

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Külpol

Olajat szimatol, és mellette szövetségeseket a brüsszeli patkóban.

Magyarországnak létérdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán látható videóban, miután Tiranába, az európai államok és a nyugat-balkáni országok vezetőinek csúcstalálkozójára látogatatott. Mint azt a közösségi oldalán írja, energetikai célokkal utazott Albánia fővárosába: „A Balkán az olcsó energia kapuja Európa számára.”

 
Orbán Viktor miniszterelnököt Edi Rama albán kormányfő fogadja az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Tiranában 2022. december 6-án.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

„Magyarország számára létkérdés [az EU-s csatlakozásuk] a biztonságunk szempontjából, mert csak Szerbia segítségével tudjuk végleg lezárni a migrációs útvonalat. Létkérdés Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, hiszen ma gázt csak délről, a Balkánról, Szerbia felől kapnak a magyar családok és a magyar vállalkozások” – hangsúlyozta Orbán.

Szerbia és a Nyugat-Balkán nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa energetikai függetlenségét megoldhatja – tette hozzá.

Az MTI szerint Meaz Európai Unió tagországai megerősítették elkötelezettségüket aziránt, hogy az uniót kibővítsék a Nyugat-Balkán térségének országaival - derül ki az Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó állam- és kormányfői találkozója után kiadott zárónyilatkozatból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk