Rácz András: „Ez a vétó erkölcsileg teljesen vállalhatatlan”

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Külpol

De stratégiailag és politikailag is elhibázott döntés a szakértő szerint. 

Kedd délelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta, hogy 18 millió euró értékben az EU kedvezményes hitelt nyújtson Ukrajnának. Egyedül a magyar kormány emelt vétót, a többi 26 ország egyetértett a javaslattal.

Rácz András Oroszország-szakértő a Facebookon reagált a hírre. Azt írta, ez az első eset, hogy a magyar kormány nem csak fenyegetőzött és időt húzott a vétóval, hanem meg is lépte azt, de több súlyos probléma is van ezzel.

Egyrészt „ez a vétó teljesen elhibázott olyan értelemben, hogy egyszerűen nem elég erős. Ez a vétó ugyanis valójában nem fogja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson.” Így azonban „a magyar kormány úgy vonja magára a vétó minden politikai és erkölcsi költségét, hogy valójában még csak stratégiai kárt sem tud okozni vele, hiszen nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson”. Ez a  vétó a szakértő szerint nem marad következmények nélkül: „most, amikor zajlik a jogállamisági eljárás és euromilliárdok sorsa a tét, [nem] az a felelős magatartás, hogy belevétózunk az Ukrajnának szánt segélybe”.

Rácz szerint a vétó erkölcsileg is vállalhatatlan, ráadásul a kormány indoklása, hogy mi majd külön támogatjuk Ukrajnát, terelés: „egy bilaterális alapon adott hitel ugyanis teljesen másképp működik, mint egy össz-EUs hitel”. Az EU-s hitel jogállamisági és korrupcióellenes intézkedésekhez kötné az ukránoknak nyújtott hitelt, míg a magyar hitellel kapcsolatban épp attól tartanak, hogy azt a magyar kormány nyomásgyakorlásra használná, hogy „a kormányzathoz közelálló üzleti/politikai köröket hozzon helyzetbe Ukrajnában”.

Rácz szerint „a mai vétó a magyar külpolitika jelentős, korábban nem látott mélypontjának tekinthető”, amit legfeljebb december 15-én, az EU-s állam- és kormányfők tanácsán lehet majd korrigálni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?