Letagadta a vétót Orbán a Twitteren

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Külpol

Pedig videófelvétel is van róla.

Igyekszik tompítani a Varga Mihály által bemondott vétó hírértékét a miniszterelnök a nemzetközi politika legnépszerűbb közösségi platformján. Ma délelőtt a pénzügyminiszter megakadályozta, hogy az EU közös, kedvezményes hitelt nyújtson Ukrajnának mintegy 18 milliárd euró értékben. Orbán szerint ez fake news. „Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget” - írta a Twitteren.

A vétó persze megtörtént, miként az ebben a videóban jól hallatszik.

A kormányfő azonban úgy állítja be a helyzetet, mintha az egyénileg felkínált hitel a vétót semmissé tenné. „Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának” – olvasható a bejegyzésében. Ezzel nyilván arra a november végi, a Közlönyben is megjelent rendeletre utalt, miszerint 187 millió eurót hitelezne a kormány Ukrajnának, de az EU-tól függetlenül. A kormányfő hozzátette: „nincs vétó és nincs zsarolás”, de meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

A vétó után Rácz András Oroszország-szakértő úgy fogalmazott: „Egy bilaterális alapon adott hitel (...) teljesen másképp működik, mint egy össz-EUs hitel. Többek között azért is, mert ennek a hitelnek a feltételeit a magyar kormány szabná meg, Budapesten múlna a folyósítás, annak ütemezése, ellenőrzése. Ez pedig az ukránok számára sokkal több kiszámíthatatlanságot rejtene magában, mint ha az EU-val kellene tárgyalniuk az uniós hitelről. Kijev attól tarthat, hogy Budapest kétoldalú nyomásgyakorlásra használna egy ilyen hitelt, és/vagy arra, hogy a kormányzathoz közelálló üzleti/politikai köröket hozzon helyzetbe Ukrajnában.” Azt is írta: „Egy tagállami alapon nyújtott hitel a magyar költségvetésnek is drágább, mintha az EU maga venne fel hitelt, egyszerűen azért, mert az EU olcsóbban tud forrásokat bevonni, mint Magyarország.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk