A spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadja a menekültekkel teli Aquariust

  • narancs.hu
  • 2018. június 11.

Külpol

A hajó a tengerből kimentett több száz emberrel vesztegel nemzetközi vizeken, miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely a tengerből kimentett 629 emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni – közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal hétfőn.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére, azonban az olasz hatóságok nem engedték az Aquariust kikötni. Az olaszok azt tanácsolták hogy az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül szervezetek által működtetett hajó induljon Máltára, ám a szigetállam közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette: az új olasz kormány véget vet annak a gyakorlatnak, hogy segélyszervezetek tengeri taxiként működve könnyítsék meg az illegális bevándorlók Európába jutását.

Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet működtette hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.

Közben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) hétfőn felszólította az olasz és a máltai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni a két ország partjai között rekedt 629 bevándorlót, közöttük több mint 120, szülői kíséret nélküli gyereket.

„Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget optimálisan megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni” – közölte Vincent Cochetel, az UNCHR illetékes különmegbízottja Genfben kiadott közleményében.

A legfrissebb hír szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot.

Figyelmébe ajánljuk