Donald Trump és Kim Dzsongun találkozója: mindkét vezetőn látszott, hogy megpróbál „dominánsabb” lenni

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 12., 07:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hamburger helyett Häagen-Dazs-fagyit ettek.

Nehéz is lenne elvitatni a történelmi jelentőséget USA és Észak-Korea vezetőinek találkozójától. Donald Trump és Kim Dzsongun nem is olyan régen még azzal tartotta lázban a nagyvilágot, hogy nagyüzemben tolták az agresszív üzengetést, atomfegyverek emlegetésével és miegyébbel. Mára azonban sikerült elérni, hogy a két ország vezetői a világtörténelemben először találkozzanak és kezet fogjanak egymással.

false

 

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

 

A két vezető találkozója ma reggel, helyi idő szerint 9 órakor a szingapúri Capella hotelban vette kezdetét. A nyilvános találkozás és kézfogás után mosolyogva és bizakodva indultak el a 40 perces zárt körű, tolmácsokkal zajló tárgyalásra. A találkozó célja elsősorban Észak-Korea atom- és rakétaprogramjának megszüntetése lenne amerikai oldalról, Kim Dzsongun pedig nyilván biztonsági garanciákra törekszik, és persze a diplomáciai kapcsolatok enyhítése sem lenne utolsó.

A találkozót nyilván pillanatról pillanatra elemezni fogja, aki él és mozog; a Reutersnek már a korai órákban  kiadtak egy testbeszédszakértő-jelentést, amely a találkozó első 60 másodpercére koncentrált. Eszerint mindkét vezetőn az látszott, hogy megpróbál „dominánsabb” lenni. „A kézfogásuk egyenrangú partnereké volt. Trumpon látszott, hogy tudatában van annak: benne kell látni a helyzet urát” – mondta. Trump meglapogatta Kim hátát, de Kim is Trump karját, hogy ne maradjon le nagyon a vezetői imázs mutatásában a nála több mint kétszer idősebb amerikai elnöktől. A sok mosolygás ellenére azért láthatóan mindkét fél ideges volt – írják.

false

 

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

 

Trump és Kim kb. 40 percig tárgyalt egymással. Ezután végigsétáltak a Capella szálloda teraszán, rövid sajtónyilatkozatot tettek, aztán elkezdődött a szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vesznek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt jelen. Kim Dzsongun delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet.

Pontos eredményekről még nem tudni, de „sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni” – mondta Trump, és vélhetően ez az atomprogram megszüntetésére utalt. 

A hírügynökségek szerint a megbeszélés után Kim Dzsongun is derűlátónak tűnt, és helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

„Világszerte sok ember azt fogja gondolni, hogy egy sci-fihez hasonló fantasztikumot lát” – mondta az észak-koreai vezető a fordító szerint, egyértelműen arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ilyen találkozót nem sokan tudtak volna elképzelni.


Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte „kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük, „ehhez nem fér kétség”. Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, „a régi beidegződéseket és az előítéleteket”.

Az ebéd utáni kerti sétálgatás közben annyit csepegtettek el az újságíróknak, hogy nagyon sikeres volt a tárgyalás, meg hogy majd valamire aláírás is kerül.

false

 

Fotó: MTI/MTVA

 

Egyébként:

Trump mondogatta, hogy ő simán hamburgerezne Kimmel, ehelyett egy kicsit komplikáltabb volt a menü: a hivatalos munkaebéden az előétel rák- és avokádósaláta volt. A marha borda formájában volt jelen burgonyával, de lehetett még sertéshúst is választani édes-savanyú mártással és csilis rizzsel vagy tőkehalat zöldséggel. A desszert többek közt Häagen-Dazs-fagylalt volt.

 

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 12., 07:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  tiszapolgári
  2018. június 13., szerda 05:30
  Dominanciát akartak, demencia lett belőle.
 2. 3
  rworse
  2018. június 12., kedd 21:48
  A két domina domináns akart lenni.
 3. 2
  tiszapolgári
  2018. június 12., kedd 18:59
  A találkozó történelmi lépés a világbéke és a teljes leszerelés felé, közös erővel megvédjük az európai kultúrát, mondjunk nemet a környezetszennyezésre, és legyen végre egy Hülye Sérók Minisztériuma, pontosabban kettő.
 4. 1
  rworse
  2018. június 12., kedd 16:23
  Két hülye egy pár. Egyívásúak. Összeér, ami összetartozik.
  Trump és Kim nem csak azért természetes szövetségesei egymásnak, mert az országaik zászlószínei teljesen megegyeznek, és a mintázatuk is rokon. A két elnök személyisége is teljesen megegyezik, és a szellemi szintjük is majdnem - Kimé magasabb.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs