A spanyol szélsőjobb vezetőjével gazsulált Orbán a Karmelitában

  • narancs.hu
  • 2023. június 2.

Külpol

„Nagy történelem, nagy nép, nagy szenvedélyek” – mondta a miniszterelnök a spanyolokról.

Az európai politikának nagy szüksége van olyanokra, akik akarnak valamit, akikben van még energia, elkötelezettség és szenvedély – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a spanyol Vox párt elnökével a Karmelita kolostorban folytatott megbeszélés után pénteken az MTI beszámolója szerint.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az európai politikában egyre több a „blabla”, ismételgetünk dolgokat, amelyekről „magunk se tudjuk már, mit jelentenek”, és a végén „nincs akció, nincs cselekedet”.

Mindeközben Európa folyamatosan veszít versenyképességéből. Orbán hozzáfűzte, együtt kell működnie azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak, és jelezte, a Santiago Abascallal folytatott megbeszélésen megerősítették elkötelezettségüket a Fidesz és Vox együttműködése mellett. „Szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat” – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök olyan pártként értékelte a Voxot, amely szereti a hazáját és ki akar állni mellette, és amelynek fontosak a tradicionális értékek, a család és a történelem, amire a jövőt építeni lehet.

 

Orbán Viktor Spanyolországról szólva úgy fogalmazott: Spanyolországnak nagy tekintélye van Magyarországon, mindig is „fontos országnak tartottuk, amelynek döntő szava van az európai ügyekben”. „Nagy történelem, nagy nép, nagy szenvedélyek” és „komoly ambíció” - értékelt a miniszterelnök. Santiago Abascal megerősítette az együttműködés szükségességét azokkal, akik egy sokkal erősebb Európáért küzdenek. Kiemelte: mélyen elítéli azt az üldözést, zsarolást, amit Brüsszel Magyarország ellen folytat. Az ideológiai diszkrimináció az igazi veszély az európai egységre – szögezte le a populista pártvezető, hozzátéve, ez precedenst teremthet. Ma Magyarország és Lengyelország vannak soron, de bármely pillanatban más országokat is pellengérre állíthatnak a brüsszeli bürokraták – vélekedett.

A spanyol politikus elfogadhatatlan kettős mércének nevezte, hogy olyanok döntenek megválasztott politikusokról, akiket nem választottak meg.

Megköszönve Orbán Viktornak a vendéglátást, kiváltságos helyzetnek értékelte, hogy olyan kormányfőtől tanulhat, aki a szabadságért harcolt, aki sikerrel mozdította el Magyarországot a kommunizmus útjáról és fordította helyes irányba.

A spanyolországi választásokról szólva Abascal reményét fejezte ki, hogy a Vox párt többséget szerez és így nem kell majd paktumot kötnie senkivel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?