A tömeges elbocsátásokból látszik, hogy megroppant a Fidesz erdélyi sajtóbirodalma

  • narancs.hu
  • 2022. november 5.

Külpol

Az Erdélyi Médiatér Egyesület megválik újságírói kétharmadától, írja a Transtelex.

A magyarországi adófizetők pénzéből is finanszírozott médiatröszt, az Erdélyi Médiatér Egyesület legnagyobb vállalata, a székelyudvarhelyi Prima Press Kft. két hete bejelentette, hogy az év végén felfüggesztik nyomtatott termékeik kiadását és terjesztését, így az új évtől nem olvasható a Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető és Nőileg. A Transtelex most több forrásra hivatkozva írja, hogy a gatyaszorítás az online újságokat is érinti. A mintegy kilencven főállású újságírónak alig egyharmada maradhat állásban a számtalan lapot és több rádiót működtető médiaholdingnál.

A Krónika 17 főállású újságírójából például csak hat marad, a szerkesztőséget is felszámolják. Nem kerüli el az elbocsátáshullám a Főtér.ro portált sem. A Transtelex által megszólított kollégákat meglepte a leépítés mértéke, de egy ideje tudták, hogy elbocsátások lesznek.

A több mint harminc erdélyi sajtóorgánumot csoportosító médiatröszt Demeter Szilárd közbenjárására jött létre, illetve kapott jelentős mértékű magyar kormányzati pénzeket. Demeter, aki „az egyesület nem hivatalos nagyköveteként” hivatkozott magára, október végén úgy nyilatkozott: „a válságnak van köze” a zsugorításhoz.

A Fidesz határon túli médiaterjeszkedéséről 2020 májusában írtunk: „a Fidesz egyre több erdélyi sajtótermékre van befolyással; jóval többre, mint az RMDSZ. (...) Ami e lapok tartalmát illeti, a Magyarországon megszokott propagandának nincs nyoma, de a Fideszről vagy az RMDSZ-ről semmiféle kritika nem jelenhet meg.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk