Brazília, Indonézia és Kongó szövetségre lépnének az esőerdőkért

  • narancs.hu
  • 2022. november 5.

Külpol

Ebben a három országban található a világ esőerdőinek fele.

OPEC az esőerdőkért – ez a ragadványneve annak a szövetségnek Brazília, Indonézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság között, amely a Guardian információi szerint Lula da Silva megválasztása után formálódik.

A brazil elnök győzelmi beszédében megígérte, hogy küzdeni fog az erdőirtás ellen, miután elődje, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro idején az Amazonas pusztítása korábban nem látott méreteket öltött. Az ENSZ klímakonferenciáján, a Cop27-en Kolumbia is hasonlót ígért, a norvég környezetvédelmi miniszter pedig milliárd dolláros alapot hozna létre az esőerdők „újratelepítésére”.

A világ összes esőerdejének 52%-a Brazílilában, Indonéziában és Kongóban található. A három ország közös javaslatokkal készül a karbonadóval és a természetvédelem finanszírozásával kapcsolatban. Oscar Soria argentin aktivista a Guardiannek azt mondta, egy ilyen szövetség az őslakosok érdekeit is szolgálná. Carlos Nobre brazil tudós szerint Lula megválasztása történelmi lehetőség Amazónia megmentésére. Első lépésként mintegy 1 millió hektárnyi erdőterület helyreállítását tervezik.

A Global Forest Watch szervezet ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a három ország az elmúlt egy évben 11,1 millió hektárnyi erdőterülettel lett szegényebb.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.