A világ elítéli a gázai erőszakot, Trumpot kivéve
Palesztin tüntetés a Gázai övezetben
Gáza, 2018. április 28. Palesztin tüntető égő autógumik mellett az izraeli-gázai határon, Gáza városától keletre 2018. április 27-én. A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet április eleji felhívására a palesztinok hat héten át tiltakoznak az izraeli blokád ellen, azt követelve, hogy visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam 1948-ban történt megalapításakor elűzték őket. A tüntetések kezdete óta a gázai határkerítésnél lezajlott erőszakos tüntetésekben 46 palesztin vesztette életét, és legalább hatezren megsebesültek, miközben izraeli részről nem érkezett hír áldozatokról.

A világ elítéli a gázai erőszakot, Trumpot kivéve

  • MTI
  • 2018. május 15.

Külpol

A Gázai jelentések szerint 59-re emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfőn lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma. Meghalt egy nyolchónapos palesztin csecsemő, mert könnygázt lélegzett be az előző napi összecsapások idején. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a csecsemő miért került ennyire közel az összecsapásokhoz.

A palesztin halálos áldozatok mellett 2771 palesztin tüntető sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől, állítja a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma.
Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában – közölte Ahmed Radi egészségügyi miniszter. Az al-Vatan című hírportál jelentése szerint ugyanakkor az egyiptomi mentők készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben.
A fegyveres erőszak, amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben, számos ország tiltakozását kiváltotta.

Törökország úgy döntött, hogy konzultációra hazarendeli washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután Recep Tayyip Erdogan elnök népirtásnak nevezte az izraeli katonák cselekedeteit.
Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatban ítélte el az izraeli hadsereg által a Gázai övezeti tiltakozókkal szemben alkalmazott fegyveres erőszakot, sajnálatát fejezte ki a palesztin áldozatok nagy száma miatt, és megerősítette az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezését ellenző álláspontját.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a Gázai övezetben zajló erőszakcselekményeket, és a két szemben álló felet visszafogottságra szólította fel. A londoni külügyi nyilatkozat hangsúlyozta, hogy „az erőszaknak ez a mértéke romboló hatással van a béke-erőfeszítésekre“. „Világosan leszögeztük, hogy Nagy-Britannia támogatja a palesztinok tüntetéshez való jogát, de ezeknek a tiltakozásoknak békéseknek kell lenniük". London ugyanakkor rendkívüli aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az izraeli katonák nagy arányban használnak éles lőszert a tüntetőkkel szemben.

A washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.
Ausztrália is a Hamászt okolja. Malcolm Turnbull kormányfő azt mondta: „A Hamász konfrontatív, folyton provokálni akarja az izraeli biztonsági erőket. A határhoz terelik az embereket, olyan helyzetbe hozzák őket, amelyben valószínű, hogy lőni fognak rájuk“ – mondta.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács független vizsgálatot rendeljen el a Gázai övezeti fejlemények ügyében. Egyértelműen Izrael pártját fogva, Washington egy hét alatt már másodszor távolodott el európai szövetségeseitől, miután múlt hét kedden bejelentette, hogy Párizs, Berlin és London ellenkezése dacára kilép az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból.

Neked ajánljuk