Megnyílt a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. május 14.

Külpol

Közben folyamatosan emelkedik a Gázai-övezetben kirobbant összecsapások halálos áldozatainak a száma.

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

Mindeközben huszonnyolc palesztin tüntető veszítette életét a Gázai övezet határánál kirobbant összecsapásokban hétfőn - közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A 28 halálos áldozattal így hatvan fölé emelkedett a tiltakozások márciusi kezdete óta az izraeli katonák által lelőtt palesztinok száma. A hétfői tüntetés sérültjei között van hat újságíró, köztük az algériai tévé tudósítója is. A palesztinok több mint tíz ponton tüntetnek a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésnél.
A hadsereg zárt katonai övezetnek nyilvánította a gázai határvidéket, ahol minden tevékenységet engedélyhez kötnek a következő napokban, de a civil lakosság számára nem jelentettek be korlátozásokat.

Ahogy arról reggel írtunk az al-Kaida is fenyegetőzni kezdett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözése miatt. Az övezetet több mint tíz éve irányító radikális iszlamista Hamász szervezet pedig általános sztrájkot hirdetett, zárva vannak az üzletek és a kormányhivatalok az övezetben.

Az izraeli 10-es televízió szakértője szerint az izraeli hadseregben egyrészt attól tartanak, hogy a fiatal fegyvertelen gázaiakat maguk előtt tolva a tömegek áttörik a határkerítést, és nyomukban a Hamász fegyveresei behatolnak izraeli területre, másrészt attól, hogy izraeli katonákat ejtenek túszul a határ túloldaláról.

A hétfői áldozatok között volt három palesztin fegyveres is, akik az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint robbanószerkezetet próbáltak telepíteni a határnál. Izrael bombázta a Hamász egyik katonai állását is, ahonnan előzőleg katonákra lőttek. 
A Gázai övezet mellett Ciszjordániában is tömegtüntetések kezdődtek egyrészt az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen, másrészt Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója miatt. A Háárec honlapjának jelentése szerint a ciszjordániai Rámalláhból tömeg indult meg a Jeruzsálem határában található kalandiai ellenörző ponthoz. Kora délután mintegy negyvenezren tüntettek Gázánál, de az izraeli biztonsági erők százezer palesztin tiltakozóra számítanak. Izrael minden tervezett katonai gyakorlatot felfüggesztett, a katonákat a várható összecsapásokhoz vezénylik. Egyiptom is készültséget rendelt el gázai határánál.

Oroszország is megszólt az ügyben: attól tart, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése a feszültség növekedéséhez vezethet a térségben. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "rövidlátó" és "a nemzetközi közösség többségével szemben álló" döntésnek nevezte az amerikai követség Jeruzsálembe történő átvitelét, ami szerinte jelentős, áldozatokkal járó konfrontációhoz vezethet Izrael és a palesztinok között.

Trump tavaly decemberben döntött az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről. Cikkünk e lépés tágabb kontextusáról itt olvasható.

A felejthetetlen Jeruzsálem

A múlt szerdán Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, s ennek megfelelően nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe fogja költöztetni. Az Egyesült Államok elnöke ezzel óriási viharokat keltett az egész világon.

 

Lead-kép:MTI/EPA/Abed al-Haslamun

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.