Erős beszéd: a volt lengyel miniszterelnök keményen beolvasott Orbánnak

  • narancs.hu
  • 2018. november 8.

Külpol

„Aki a nemzetet szembefordítja az egyén szabadságával, az nem kereszténydemokrata.”

Egy órával Orbán Viktor után szólalt fel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EPP Helsinkiben tartott kongresszusán, és hát beszédében minden elhangzott, ami szembemegy Orbán politikájával.

false

 

Fotó: MTI/AP/Markku Ulander

Az Eurologus szerint a volt lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy

  • olyan politikusok kaptak erőre a migrációs vitának köszönhetően, akik a saját érdekeiknek megfelelően használták ki az erről szóló politikai vitát,
  • szerinte a pártcsaládban senkinek nincs joga, hogy megtagadja a liberális demokráciát és az értékeit.

Ha valaki megtagadja a jogállam elvét, az nem kereszténydemokrata. Aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki eltűri a homofóbiát, az antiszemitizmust, az nem kereszténydemokrata. Aki a nemzetet szembefordítja az egyén szabadságával, az nem kereszténydemokrata. Aki konfliktust szít a világban és az Európai Unióban, az nem kereszténydemokrata. Aki Putyint támogatja, és Ukrajnát támadja, aki az áldozatot támadja az agresszorral szemben, az nem kereszténydemokrata. Aki le akarja cserélni a liberális demokrácia nyugati rendjét az autokratizmus keleti modelljére, az nem kereszténydemokrata – mondta Tusk, aki szerint fontos nyerni, de figyelni kell arra, hogy az értékeket közben megőrizzük.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?