Eldőlt: az lesz az Európai Bizottság elnöke, akit Orbán már megfőzött

  • narancs.hu
  • 2018. november 8.

Külpol

Manfred Weber készülhet az Európai Bizottság élére.

Manfred Weber bajor kereszténydemokrata politikus lesz az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a 2019-es európai parlamenti választáson: a párt helsinki kongresszusán a szavazatok több mint kétharmadát kapta meg Weber.

Webert Orbánt is támogatta, beszédében azt mondta, a Fidesz mellette áll. Érdekes azonban, hogy először a magyar kormányfő nem támogatta Webert, nem írta alá a támogató levelet, majd hirtelen megváltoztatta a véleményét. Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter október közepén bejelentette, hogy Orbán mégis támogatja Webert.

Weber korábban többször is bírálta Orbánt, ő maga is megszavazta a Sargentini-jelentést, de legutóbb azt mondta, tárgyalni akar a magyar kormányfővel, és nem szeretné kirakni a Fideszt a Néppártból. Weber azt mondta, nyomást fog gyakorolni Orbánra, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapjogokat.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint Orbán Viktor nem mutatott semmiféle kompromisszumkészséget a Sargentini-jelentésről szóló vitában

Manfred Weber: új fejezetet kell nyitni Európában.

Mivel várhatóan az Európai Néppárt szerezheti meg a legtöbb voksot a jövő évi EP-választáson, Webernek van a legnagyobb esélye arra, hogy 2019-től az Európai Bizottságot vezesse.

Ez mindenképpen jobb hír Orbánnak, mintha Weber ellenfelét, Alexander Stubb finn politikust választották volna meg, ő ugyanis kizárta volna a Fideszt a Néppártból.

(via hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk