Aachen püspöke megkeresztelné leszbikus pár gyermekét

  • narancs.hu
  • 2022. november 13.

Külpol

Helmut Dieser Ferenc pápához készül, hogy az egyház reformjáról tanácskozzanak.

„Az egyházi tanítás jelenlegi állapota nem felel meg az emberi szexualitással kapcsolatos bizonyos alapvetéseknek. Túlságosan leegyszerűsített, többek között a homoszexualitással kapcsolatban. Egyszerűen nem mondhatjuk homoszexuális embereknek azt, hogy az érzéseik természetellenesek, ezért éljenek cölibátusban. Feladatunk, hogy egyházként újragondoljuk ezt a témát” – nyilatkozta a Deutsche Welle kérdésére Helmut Dieser római katolikus püspök a HVG által is közölt interjúban.

A hatvanesztendős német főpap hat éve aacheni püspök, korábban Trier segédpüspöke volt. Nemrég ő lett az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel kapcsolatos kérdések felelős megbízottja. A szexualitás és partnerség témakörével foglalkozó német zsinati fórum egyik vezetője. Az interjúból kiderül, ez a kezdeményezés a „szinódusi út”.

Helmut Dieser püspök a németországi római katolikus egyházon belül egy olyan alapdokumentumnak az egyik szerzője, amely nyitottságot hirdetett és az életformák sokféleségét, így a homoszexuális vagy queer életformák létjogosultságát. Szeptemberben a szinódusi út plenáris ülésén a német püspökök több mint egyharmada elutasította ezt a dokumentumot, így nem fogadták el.

A kezdeményezők – így Helmut Dieser püspök – most Ferenc pápához készülnek, hogy megbeszéljék vele ezt a témakört.

Az egyházat érintő, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrányokról az aacheni püspök azt nyilatkozta,

tudományos kutatások szerint ezek a problémák az egyház strukturális hibáiból erednek.

És „ezekhez az ügyekhez olyan kérdések is kapcsolódnak, amelyek már nagyon régóta válaszra várnak. Ilyen például az emberi szexualitás megítélése. Elkerülhetetlen, hogy ezekre a régóta esedékes kérdésekre korszerű válaszokat adjunk. (...) A homoszexualitás – ahogyan azt a tudomány is alátámasztja – nem rendellenesség, nem betegség, nem valamiféle hiányosság megnyilvánulása, és pláne nem az eredendő bűn következménye. Azt kell mondanom: a világ színes, a teremtés pedig sokszínű. Ha pedig ez így van, akkor miért lenne másként  pont a szexualitásban? Akkor abban is elfogadhatjuk a sokféleséget, mint olyasvalamit, ami Isten szerint való, és amely ilyen módon nem sértheti a Teremtő akaratát” – érvel az egyházat megosztó kérdésben az aacheni püspök.

Helmut Dieser szerint mindebből az is következik, hogy az azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, és ezeknek az embereknek is kijár a lelkipásztori gondoskodás, azon az elvi alapon, hogy Isten úgy szereti és fogadja el az embert, ahogyan létezik: „Mindannyiunk számára ez az élet igazi esélye: önmagunk lenni és fejlődni. Teljesen midegy, hogy melegek vagyunk vagy heteroszexuálisok”.

Az interjú arra is kitér, hogy a püspök sokáig abban a hitben élt, hogy a homoszexualitás valamiféle korlát a férfi vagy a női identitásban, érvelt is ezzel. „De különösen a fiatalok esetében éreztem egyre gyakrabban, mennyire elfogadhatatlan ez az álláspont. Komolyan gondolkodóba estem emiatt. Aztán megtanultam, hogy az efféle nézetek teológiailag sem meggyőzőek (...) A valóság nem mehet szembe Istennel, és Isten sem mehet szembe a valósággal. Ennek a hittételnek az igazságáról mélyen meg vagyok győződve. Olyan Istenben hiszünk, aki testet öltött ebben a világban, elfogadta a mi emberi mivoltunkat. Ez olyan bizonyosságot kell, hogy adjon nekünk, hogy bátran szembe tudjunk nézni az emberi létünk realitásaival. És ami soha nem veszíti érvényét: Krisztus lénye hatalmasabb minden róla szóló tanításnál”.

A Deutsche Welle konkrét kérdésére – mit mondana két leszbikus nőnek, akik arra kérnék, keresztelje meg a gyermeküket – a püspök azt válaszolta, először is örülne a gyermek születésének, és annak is, hogy meg akarják kereszteltetni. Megbeszélné velük, hogyan tudnának gondoskodni arról, hogy a gyermekük megismerje és megélje a hitet, végül pedig megkeresztelné a kicsit. 

Arról, hogy az egyházak némely képviselői következetesen agitálnak a homoszexuálisok ellen, a püspök azt mondja, e viselkedés mögött félelem és fenyegetettségérzés van, és meggyőződése, hogy emberek bármilyennemű üldözése ellentmond az envagéliumnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk