Aggodalommal figyeli az EP a román kormány intézkedéseit is

  • narancs.hu
  • 2019. április 15.

Külpol

Vera Jourová uniós igazságügyi biztos szerint "nem szabad olyan rendszert létrehozni, amelyben a korrupció miatt elítélt magas rangú tisztviselők rendszerszintű büntetlenséget élveznének."

Komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései a jogállamiság helyzetével kapcsolatban, jelentős visszalépés tapasztalható a reformfolyamatban - figyelmeztetett Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az Európai Parlament (EP) hétfői strasbourgi plenáris ülésén.

Jourová a román jogállamiságról szóló vitában hangsúlyozta: az Európai Bizottság növekvő aggodalommal, de rendkívül szorosan figyelemmel követi az eseményeket, s minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni, amennyiben Bukarest nem orvosolja a kifogásokat.

"Sürgősen pályára kell állítani ismételten a reformfolyamatot, tartózkodni kell az elmúlt évek eredményeit visszafordító lépésektől. A beszéd önmagában nem elég, cselekvésre van szükség" - fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy a bizalom folyamatosan erodálódik a román kormánnyal szemben, amihez hozzájárult az európai főügyész kinevezésével kapcsolatos vita is. A cseh uniós biztos elmondta, valós kockázata van annak, hogy Románia további olyan lépéseket fog tenni, amelyek káros hatással vannak a jogállamiságra. Főleg az igazságszolgáltatás függetlenségét, a fékek és ellensúlyok gyengítését és a korrupcióellenes küzdelmet befolyásoló intézkedéseket említette.

Ezen lépések külön-külön is aggodalomra adnak okot, együtt pedig rendkívül aggályos mintát alkotnak. Meg kell előzni az alapértékek rendszerszintű megsértését és a visszafordíthatatlan változásokat - tette hozzá.

Nem szabad olyan rendszert létrehozni, amelyben a korrupció miatt elítélt magas rangú tisztviselők "de facto rendszerszintű büntetlenséget" élveznének - szögezte le.

Ingeborg Grassle néppárti EP-képviselő kiemelte, hogy nem lehetett látni még a jogállamiság ilyen hirtelen összeomlását Európában, illetve rámutatott, az európai szociáldemokrata pártcsaládnak korábban és határozottabban kellett volna fellépnie.

Sophie in 't Veld liberális képviselő elmondta, hogy belefáradt a jogállamisági vitákba, mert a végén mindig pártüggyé válik a kérdés, noha az alapelvekről lenne szó, politikai színezettől függetlenül. Kijelentette, hogy saját pártcsaládja szigorúan elhatárolódott a kisebbik román kormánypárttól, a Liberálisok és Demokraták Szövetségétől. "Ha az Európai Néppárt is ilyen szilárdan lépett volna fel a Fidesszel szemben, akkor most nem tartana ott Magyarország, ahol" - mondta.

A vitában többen sérelmezték, hogy az ülésen senki nem vett részt az EU soros elnökségét ellátó Románia részéről, valamint hogy nem Frans Timmermans első alelnök képviselte az Európai Bizottságot.

Figyelmébe ajánljuk