Albániában a korrupt miniszterelnök miatt vonultak tömegek az utcára

  • narancs.hu
  • 2019. június 22.

Külpol

Hangfelvételek bizonyítják, hogy a kormányzó párt csalt a választásokon és maffiózókkal ápol szoros kapcsolatot.

Hetek óta áll a bál az albánoknál, miután a Bild német lap 16 olyan rögzített telefonbeszélgetést hozott nyilvánosságra, amelyből kiderül, hogy a 2013 óta hatalmon lévő Albán Szocialista Párt bűnözői csoportokkal ápol szoros kapcsolatot és az egész országra kiterjedő korrupciós rendszert épített ki. A hangfelvételek ezen kívül azt is bizonyítják, hogy a párt jelentős csalást követett el a 2016-os önkormányzati választások során.

Albániában jelenleg nagy felháborodás övezi a kiszivárgott felvételeket, melynek hatására tömegek vonultak az utcára, Edi Rama szocialista kormányfő lemondását követelve. Pár hete Molotov-koktélokkal dobálták meg a miniszterelnöki hivatal épületét, ezért a tegnapi tüntetésen már bedeszkázott ablakokkal fogadták a demonstrálókat – áll az Index tudósításában.

Az országban zajló politikai válság kihat Albánia uniós csatlakozására is, ugyanis Németország nyár elején megvétózta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, pontosan amiatt, ami éppen kormányzó párt körül zajlik.