Áramfejlesztőket visz Kárpátaljára a szeretetszolgálat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 21.

Külpol

Az energiaszolgáltatás az orosz támadások miatt sokszor csak néhány órára áll helyre Ukrajnában.

Telepíthető és hordozható áramfejlesztőket, ezerliteres tartályokat és az eszközök feltöltését segítő, a gépjárművek otthoni tankolására is alkalmas mobil üzemanyagtöltő berendezést szállít szerdán Kárpátaljára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az áramfejlesztők a beregszászi máltai szervezet koordinálásával a karitatív létesítmények, szociális ellátást nyújtó és oktatási intézmények működését teszik biztonságosabbá.

A  térségben hetek óta csak napi néhány órán át működik az energiaszolgáltatás. Sokszor az éjszakai órákban áll helyre Beregszászon, máskor kora hajnalban tér vissza az áram, az emberek ekkor tudják használni a háztartási gépeket, illetve feltölteni akkumulátorról működő eszközeiket.

Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője úgy tájékoztatott, hogy sok városi szervezet, több iskola, óvoda és szociális feladatot ellátó intézmény kért tőlük áramot vagy áramfejlesztő eszközt mindennapos működéséhez.

„A szeretetszolgálat saját tevékenységének fenntartásához is szükségessé vált a napközbeni energiaellátás megszervezése, hogy tovább működjenek a magányos idős embereket, a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat és a leginkább rászoruló embereket támogató szolgálatok, és a lakosság ellátásában egyre jelentősebb szerepet játszó élelmiszeradományok kiosztását is folytathassák. Ez utóbbi tevékenységet a heti váltásokban Magyarországról érkező önkéntesek közreműködésével tartják fenn” – közölte a szeretetszolgálat.

A szerdán Kárpátaljára vitt adományból a mobil üzemanyagtöltő berendezés akár egy furgon csomagtartójában házhoz vihető, mozgó benzinkútként működik, az áramfejlesztők feltöltését teszi lehetővé, de gépjárművek tankolására is alkalmas.

A szeretetszolgálat a háború kitörése óta ezer raklapnyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnába; a szállítmányok nagy részét a beregszászi máltai szervezet használta fel, illetve vitte más kárpátaljai településekre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk