Athén közös EU-s fellépést akar az afgán menekültek ügyében

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Külpol

Görögország nem akar az EU bejárata lenni az Afganisztánból menekülők számára.

Görögország nem akar az Európai Unió bejárata lenni az Afganisztánból menekülő emberek számára, ezért Athén azt szorgalmazza, hogy az EU közösen lépjen fel a válság megoldása érdekében - közölte kedden Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter.

Nem akarjuk újra átélni azt, ami 2015-ben történt - fogalmazott a miniszter.

Hat évvel ezelőtt csaknem egymillió ember érkezett a görög szigetekre a szíriai, az iraki és az afganisztáni válságövezetekből. Emiatt Görögország ismét aggodalommal figyeli a tálibok afganisztáni hatalomátvételét, amely aggodalmai szerint ahhoz vezethet, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság.

"Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy Görögország nem tud és nem is akar az EU bejáratává válni az oda igyekvő menekültek és bevándorlók előtt. Nem jöhetnek be emberek milliói Afganisztánból az Európai Unióba, Görögországon keresztül semmiképpen sem" - fogalmazott Mitarákisz az ERT köztelevíziónak.

Az uniós külügyminiszterek kedden válságtanácskozást tartanak Afganisztánról, és Görögország kérte, hogy a belügyminiszterek szerdai megbeszélésén is vitassák meg a kérdést.

Közös európai megoldásra van szükség - jelentette ki a görög miniszter. (MTI)

/ Címlapképünk illusztráció

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk