Magyarok rekedtek Kabulban

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Külpol

A 26 magyar egy biztonsági cégnél dolgozott az afgán fővárosban, a holland nagykövetség védelmét látták el.

Huszonhat, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését - írta meg a hvg.hu. Mindez nemcsak az országban és különösen a kabuli repülőtéren uralkodó állapotok miatt érdekes, hanem azért is, mert - ahogy a hírportál cikkében emlékeztet rá - a külügyminisztérium hétfőn azt állította, nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban. A lap kereste a minisztériumot ezért, de egyelőre nem kaptak választ.

A cikk szerint egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét, a társaságnak 26 magyar alkalmazottja dolgozott az afgán fővárosban. A holland diplomaták a tálibok hatalomátvétele miatt egyik pillanatról a másikra elhagyták a nagykövetséget.

A hírportál úgy tudja, a magyar biztonsági szakemberek még Kabulban várják, hogy elrepüljenek onnan. Kijutásukról már folynak az egyeztetések.

Közben a 24.hu-nak sikerült beszélnie az egyik magyarral. A neve elhallgatását kérő férfi a lapnak elmondta, "védelmi munkát végeztek” Afganisztánban, a repülőtérre pedig szombat hajnalban mentek ki. Biztonságban vannak, és úgy tudja, hogy vagy kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból. De nem a magyar kormány segítségével, hanem a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is, meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.

Az újság a magyarok hazahoztalával kapcsolatban a holland külügyminisztériumot és a nagykövetséget, várják a válaszukat.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk