A moszkvai bíróság szerint Navalnij szökésre hajlamos

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Külpol

Elutasították az ellenzéki fellebbezését az elsőfokú határozat ellen.

Elutasította kedden a moszkvai városi bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikus fellebbezését az elsőfokú határozatot ellen, amely szökésre hajlamosnak minősítette őt.

Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzev szerint a bíróság törvényesnek ítélte az elsőfokon megerősített minősítést. Az érintett a tárgyaláson nem vett részt.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

Az EJEB 2017 októberében "önkényesnek" és "nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Navalnijt az év elején a Matrosszkaja Tyisina börtön egészségügyi bizottsága minősítette szökésre hajlamosnak. A súlyos hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó fogoly a pokrovi börtönben március 31-től több mint három hétig éhségsztrájkot folytatott, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben ő is megbízik. Tiltakozásának akkor vetett véget, amikor egy vlagyimiri polgári kórházban szakorvosok végül kivizsgálták.

A TASZSZ hírügynökség szerint első fokon egy moszkvai kerületi bíróság június 25-én utasította el Navalnij panaszát a szökésre hajlamosnak minősítéssel szemben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk