Átszállították Navalnijt a büntetőtelepre

  • MTI
  • 2021.02.28 17:16

Külpol

Moszkvától nem messze, Vlagyimir körzetben tölti le a két és fél éves szabadságvesztését. 

Átszállították Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust egy Moszkvától nem messze lévő büntetőtelepre, hogy ott töltse le a rá kiszabott mintegy két és fél éves szabadságvesztést – jelentette a RIA Novosztyi vasárnap. Az orosz hírügynökség egy helyi jogvédő szervezet tájékoztatására hivatkozott a cikkében, amely szerint a Vlagyimir körzetben található, Moszkvától nagyjából száz kilométerre fekvő Pokrov városba szállították Navalnijt.

A Vlagyimir Putyin államfő hangos bírálójaként számon tartott politikusnak először karanténba kell vonulnia a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedések keretében. Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov arról számolt be a Twitteren, hogy senki nem kapott hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól, így nem is ismerik a politikus pontos hollétét még a családtagjai és az ügyvédjei sem.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Neked ajánljuk