Az abortusztilalom feloldásáról lesz népszavazás Írországban

  • narancs.hu
  • 2018. január 30.

Külpol

Európa legszigorúbb abortusztörvénye változhat meg.

Jóváhagyta az ír kormány, hogy május végén népszavazást tartsanak az abortusztilalom megszüntetéséről. Arról kell dönteni, hogy hatályon kívül helyezzék-e azt az alkotmánymódosítást, amely jelenleg csak és kizárólag abban az esetben engedélyezi az abortuszt, ha a nő élete veszélyben van. Az 1983-ban szintén népszavazással elfogadott alkotmánymódosítás arra kötelezi a hatóságokat, hogy egyformán védelmezzék az anya és meg nem született gyermeke élethez való jogát, és ezzel Európa legszigorúbb abortuszszabályozását hozták létre.

A kormányfő szerint a szavazóknak arra kell majd válaszolniuk, akarják-e visszavonni az alaptörvény szóban forgó kiegészítését, és a parlamentre bízni a magzatelhajtás törvényi szabályozását, vagy megtartanák az érvényben lévő alkotmányos tilalmat.

Leo Varadkar miniszterelnök úgy nyilatkozott, ő a reform mellett fog kampányolni. A kormányfő szerint így is végeznek abortuszokat Írországban, csak nem biztonságos módon, törvénytelenül, nők ezrei pedig külföldre járnak elvégeztetni a beavatkozást.

(MTI, BBC)

Figyelmébe ajánljuk