Az amerikai hírszerzés szerint Putyin céljai nem változtak, el akarja foglalni Ukrajna nagy részét

  • narancs.hu
  • 2022. június 30.

Külpol

A harcok hosszabb időn át folytatódhatnak.

Vlagyimir Putyin céljai még mindig ugyanazok, mint az orosz-ukrán konfliktus kezdetekor, vagyis el akarja foglalni Ukrajna nagy részét – mondta Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

Azonban az orosz csapatokat annyira meggyengítették a harcok, hogy csak kisebb területi nyereségeket képesek elérni – emiatt viszont a háború hosszú ideig eltarthat.

"Úgy látjuk, Putyin közeljövőbeli katonai célkitűzései és a hadsereg kapacitása nincs összhangban, eltérés van az ambíciói és a hadsereg által megvalósítható célok között" – mondta Haines az amerikai kereskedelmi minisztérium konferenciáján.

Az igazgató május óta először nyilatkozott az orosz-ukrán háborút illetően az amerikai hírszerzés várakozásairól. Úgy vélte, hogy a harcok "hosszabb időn át folytatódhatnak", a "kép pedig továbbra is igen sötét". Elmondása szerint a hírszerző ügynöksége három forgatókönyvet látnak a háború lefolyására, ezek közül a legvalószínűbb pedig az, hogy a konfliktus lassan halad majd előre, s eközben Oroszország egyre kiterjeszti az általa megszállt területeket, áttörést azonban nem fog elérni. A másik két verzió szerint Moszkva képes lesz az áttörésre, illetve a frontvonalak stabilizálódnal, és Ukrajna tud majd kisebb nyereséget elérni.

Mindez azt is jelentheti, hogy Moszkva egyre inkább az "aszimmetrikus eszközökre" támaszkodik ellenségei ellen, beleértve a kibertámadásokat, az energiaforrások ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket és akár a nukleáris fegyvereket is.

(BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?