Felkérték Svédországot és Finnországot a NATO-csatlakozásra

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 29.

Külpol

Mitán Törökország ejtette a vétót, a madridi csúcson megtörtént a hivatalos felkérés. 

Szerdai madridi csúcstalálkozóján a NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

"A szövetség vezetői történelmi döntést hoztak azzal, hogy meghívták Svédországot és Finnországot a NATO tagjai közé" - fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az eddigi döntéseket ismertető sajtótájékoztatóján.

A svédek és a finnek az ukrajnai orosz agresszióra reagálva nyújtottak be csatlakozási kérelmet még május közepén, de Törökország eddig vétóval fenyegette a csatlakozási folyamatot.

A törökökkel kedden sikerült megegyezni, miután Svédország, Finnország és Törökország elfogadott egy tízpontos közös nyilatkozatot.

A madridi csúcson elfogadták a NATO új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját is. A dokumentumban Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítették a szövetséges országok biztonsága, a béke és az euroatlanti térség stabilitása szempontjából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk