Az Egyesült Államok titkosított alkalmazásokon próbál információkat szerezni az irániaktól

  • narancs.hu
  • 2020. március 18.

Külpol

Ez Irán Csernobilja - fogalmaznak az országban uralkodó helyzetről.

A hivatalos adatok szerint Iránban 17 361 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a vírus áldozatainak száma pedig 1135 - mindkét adatot tekintve a harmadik helyen áll az ország Kína és Olaszország mögött. A gyógyultakat tekintve kicsit jobb a helyzet: Kínát követően itt épültek fel a legtöbben, szám szerint 5710-en.

Abban azonban minden elemzés és szakértő egyetért, hogy ezek az adatok közel sem fedik a valóságot: Iránban lehet a legsúlyosabb fertőzés-helyzet, amit az uralkodó rezsim minden eszközzel megpróbál elfedni. Épp a hatalom mismásolása miatt szabadulhatott el az országban a koronavírus - hogy milyen mértékben, arra csak tippelni lehet. „Ez az irániak Csernobilja" - fogalmazott egy tisztségviselő az országban uralkodó helyzetről.

A CNN értesülései szerint az amerikai kormányzat épp ezért megpróbál a kozmetikázott adatokat közlő rezsim helyett magukhoz az iráni állampolgárokhoz fordulva információt szerezni. Olyan titkos üzenetküldő alkalmazásokkal, mint a Telegram, valamint egy szintén titkosított kérdőív segítségével igyekszik megtudni, mi a helyzet az országban. Nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok ilyen hírszerzési praktikákhoz folyamodik: a tavaly év végén kezdődött, véressé fajuló kormányellenes tüntetések idején is a közösségi média segítségével szereztek információkat, közvetlen az iráni tüntetőktől.

A koronavírus terjedése miatt most ismét elővették a módszert - ezúttal azért, hogy tisztább képet kapjanak arról, milyen méreteket öltött a fertőzés az országban. Az amerikai külügy közlése szerint tavaly óta közel 130 000 bejelentés érkezett az irániaktól, amiből 1300 már konkrétan a koronavírusra vonatkozott. Az Egyesült Államok hivatalos, fárszi nyelvű Twitter-accountja egy 37 kérdésből álló kérdőívet posztolt a napokban a vírushelyzettel kapcsolatban, ezt körülbelül 7000 iráni töltötte ki. „Azt akarjuk üzenni, hogy kíváncsiak vagyunk a történeteikre és a videóikra. Tudni akarjuk, mi történik és meg akarjuk osztani az emberekkel, mivel az iráni rezsim próbálja eltitkolni a dolgokat" - fogalmazott a Külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok igyekszik megértetni az irániakkal, hogy Amerika nem ellenség, az Irán elleni szankciókkal pedig nem az embereket akarják büntetni, hanem a rezsimre akarnak hatást gyakorolni. A koronavírus ugyanis ismét kiélezte a két ország közti ellentétet: Irán azzal vádolta az USA-t, hogy gazdasági terrorizmust követ el, gyógyszerszállítmányokat tart vissza és zsarolni próbálja őket, míg Mike Pompeo külügyminiszter azt állította, Irán visszautasította Amerika segítségét.

Figyelmébe ajánljuk