A férfiakat valamiért jobban veszélyezteti a koronavírus
koronavirus_II_MTI_2010_1250_top_story_lead.jpg

A férfiakat valamiért jobban veszélyezteti a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2020. március 18.

Külpol

Nagyon sok egészségügyi dolgozó fertőződött meg Olaszországban. Az elhunytak főleg idősek, de vannak 40 alatti áldozatai is a koronavírusnak.

Olaszországban egyelőre nem tudják lelassítani a koronavírus terjedését. Egy nap alatt 2648 új beteget regisztráltak, és 475-en haltak meg. Ilyen sok áldozata még Kínában sem volt egy nap alatt a koronavírusnak. Ugyanakkor az adatok alapján úgy tűnik, a vírus terjedése már nem gyorsul, az elmúlt három napban nagyjából ugyanannyian betegedtek meg.

Az olasz epidemiológiai intézet elemzése szerint a vírus kevésbé veszélyes a nőkre. A több mint kétezer elhunytnak ugyanis csak egyharmada nő (601), és kétharmada férfi (1402). Ráadásul a női áldozatok átlagéletkora is magasabb, mint a férfiaké (83,7 illetve 79,5). Mindössze 17 halott volt 50 évesnél fiatalabb, öten közülük a 40 évet sem élték meg. Az öt 31 és 39 év közötti áldozat mind férfi volt, akik már a vírusfertőzés előtt komoly betegséggel küzdöttek.

Nagyon magas ugyanakkor a fertőzöttek száma az egészségügyi dolgozók között. Az összes fertőzött 8 százaléka egészségügyi dolgozó, ez kétszer akkora arány, mint amit Kínából jelentettek. Ez pedig  azt jelenti, hogy több mint 2600 egészségügyi betegedett meg. Meghalt például Marcello Natali, az olasz Háziorvosok Szövetségének titkára is. Ő 57 éves volt, és nem volt beteg, mielőtt elkapta volna a vírust.

Az epidemiológiai vizsgálat szerint az első három beteget kivéve mindenki Olaszországban fertőződött meg.

A legtöbb beteg továbbra is a vírus által legjobban sújtott Lombardiában és Venetóban van. Bár a járvány Olaszország egész területén jelen van, a két északi régión kívül úgy tűnik, sikerül kordában tartani a betegség terjedését. Mivel a lombardiai kórházak teljesen megteltek, elkezdték átszállítani a betegeket a dél-olasz Pugliába. A betegek ellátására katonai kórházakat is megnyitnak, valamint 75 ápoló és 30 orvos is érkezik Kínából.

(Repubblica 1, Repubblica 2)

Figyelmébe ajánljuk