Az ENSZ szerint akár ötmillió menekült is útra kelhet Ukrajnából

Külpol

Az ország egyes részein már fogyóban az üzemanyag, a készpénz és a gyógyszerek.

Eddig legalább százezren kényszerültek elhagyni otthonukat, és több ezren kerestek menedéket a szomszédos országokban, egyebek közt Moldovában, Romániában és Lengyelországban, de ha a helyzet romlik, akár ötmillióan is útrakelhetnek - nyilatkozta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik szóvivője, Shabia Mantoo pénteken Genfben. Hozzátette: a főbiztosság kész támogatni a menekülteket.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) eközben jelezte: megerősíti jelenlétét Moldovában, Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon. A menekültek útvonala mentén menedékhelyeket hoznak létre nőknek és gyermekeknek. Romániában konvojok állnak készen, hogy eljuttassák szállítmányaikat több tízezer szükséget szenvedőhöz Ukrajnában.

Az ENSZ elítélte, hogy mintegy 1800 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban. Követelte, hogy engedjék szabadon a jogtalanul fogva tartott embereket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk