Az EP megszavazta az Orbán nevét is tartalmazó oligarcha-jelentést

  • narancs.hu
  • 2022. március 24.

Külpol

A magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni.

„Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz” – ez a szöveg szerepel az Európai Parlament csütörtökön megszavazott állásfoglalásában, amelyben Magyarország neve többször előkerül. 

A Népszava hozzáteszi, az oligarcha-hálózatok példátlan mennyiségben jelennek meg az Európai Unióban, és beavatkoznak a közszféra működésébe. Továbbá egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai, valamint más politikai pozíciót betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan törekednek arra, hogy az uniós forrásokból saját magukat juttassák pénzügyi előnyhöz. 

Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a mezőgazdasági támogatásokat kihasználva központosította majd újraosztotta az uniós forrásokat, továbbá a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk