Leszavazta a Fidesz a róla is szóló uniós oligarchajelentést

  • narancs.hu
  • 2022. március 24.

Külpol

A dokumentum összeállítója több tagállammal együtt Magyarországon is vizsgálta, kik szerzik meg az uniós támogatásokat.

Az oligarchikus struktúrákról és az uniós források védelméről készített európai parlamenti jelentést csütörtökön nagy többséggel elfogadták az európai parlament képviselői, a fideszesek azonban nem szavazták meg – írja a Szegeder, Ujhelyi István európai parlamenti képviselőre hivatkozva.

A szegedi politikus úgy kommentálta a történteket a közösségi oldalon, hogy „ehhez pofa kell”.

A jelentésben, amely a finn néppárti képviselő, Petri Sarvamaa nevéhez fűződik, jó néhány tagállam szerepel.

 

A dokumentum úgy fogalmaz, „egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz”. Az Unióban „példátlanul sok” olyan oligarchacsoport létezik, amely politikai összeköttetések segítségével megszerzi a médiapiacot, és beavatkozik a demokratikus közszféra működésébe.

Az állásfoglalás kitér arra, hogy Magyarországon a miniszterelnök egy belső kör számára újraosztotta a vagyont, és 2015 és 2019 között az egész EU-ban Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat valamilyen pénzügyi ajánlással. A jelentés vitájában pedig Daniel Freund német zöldpárti képviselő arra figyelmeztette a parlamentet, hogy ha minden az eddigiek szerint folytatódik, „Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon”. Rónai Sándornak (DK) az volt a véleménye, hogy az Európai Uniónak ki kell állnia azok mellett az értékek mellett, amelyekért létrejött, és megálljt kell parancsolni a kormányzati korrupciónak, az oligarchák gyarapodásának, Európa bomlasztóinak, „Putyin kiszolgálóinak”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk