Új szélsőjobboldali frakció alakul az Európai Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2024. június 23.

Külpol

A Mi Hazánk képviselője is benne lehet.

Szuverenisták néven hamarosan új, szélsőjobboldali pártokból álló frakció jöhet létre az Európai Parlamentben, amelynek alapítását az Alternatíva Németországnak (AfD) kezdeményezheti – értesült több forrásra hivatkozva az Eurológus, melyet a Telex idéz. A lap szerint egy európai parlamenti párt képviselője százfős helyiség biztosítását kérte június 27-re az EP-től, ahol délelőtt 10 órától tarthatják meg a várhatóan nagyjából 30 tagú új képviselőcsoport alakuló ülését.

A frakció tagjai közt lehet a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében Borvendég Zsuzsanna is.

Csatlakozhat még az SOS Románia, amely két képviselői helyet szerzett a június 9-i választáson, a spanyol SeAcabó La Fiesta, amely hármat, az egy képviselővel az EP-be jutó görög NIHK, a lengyel Konföderáció (Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc), amelynek hat képviselője jutott be az Európai Parlamentbe, a szlovákiai Hnutie Republika két képviselővel, illetve az alapítást kezdeményező német AfD, amelynek 15 mandátuma van.

Az európai parlamenti frakcióalakítás előnye a magasabb költségvetési támogatás, illetve a több megszólalási lehetőség, feltétele, hogy legalább hét országból legyenek benne képviselők. A hátránya viszont az lehet, hogy a Szuverenistáké lehet a harmadik populista, EU-szkeptikus, szélsőjobboldali képviselőcsoport az új ciklusban, ami nehézkessé teheti az ilyen erők közös fellépését.

Az ügy előzménye, hogy az Alternatíva Németországért nevű pártot nemrég kirúgták az Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakcióból, miután az AfD listavezetője, Maximilian Krah különféle botrányokba keveredett. A politikus ezután többek között a Mi Hazánkkal egyeztetett, hogy új frakciót alapítsanak, de Krah-t kirakta a delegációból a többi AfD-s, akik szerinte vissza akartak térni az ID-be. Ezután merült fel az új frakció megalapításának ötlete, ám az egyik lehetséges résztvevő párttól, a lengyel Konföderációtól Anna Bryłka valószínűtlennek tartotta, hogy létre tudjanak hozni egy új csoportot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk