Az Európai Bizottság javasolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával

Külpol

Jelentette be Ursula von der Leyen. Méltatta a nyugat- balkáni ország igazodási törekvéseit.

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, hogy kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával

– jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban.

A testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta: a nyugat- balkáni országnak egy év alatt sikerült teljes mértékben igazodnia az uniós kül- és biztonságpolitikához, "ami döntő fontosságú a jelenlegi zavaros geopolitikai időkben". Továbbá Szarajevó olyan fontos törvényeket fogadott el, amelyek a korrupció, az összeférhetetlenség, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésre irányulnak – hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, hogy az ország jobban kezeli a migrációs áramlásokat is, továbbá az igazságügyi minisztérium elköteleződött, amellett hogy a volt Jugoszláviában elkövetett bűncselekményeket vizsgáló nemzetközi bíróság ítéletei bekerüljenek a nemzeti bűnügyi nyilvántartásba.

"Természetesen további előrelépésre van szükség ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina csatlakozhasson az unióhoz, de az ország meg fogja mutatni, hogy képes teljesíteni a tagság kritériumait" – emelte ki a bizottság elnöke.

Mindemellett Von der Leyen az EU-tagállamok vezetőinek jövő heti csúcstalálkozójának témait taglalva elmondta:

  • Gázában a humanitárius helyzet egyre drámaibb,
  • Méltatta a ciprusi elnök, Nikosz Hrisztodulidisz vezetésével megvalósuló nemzetközi összefogást, amelynek köszönhetően humanitárius segélyt szállító hajó indult el a larnakai kikötőből Gáza felé.

"Ha ez a tengeri folyosó teljes mértékben működőképes lesz, garantálhatja a Gázába irányuló segélyek folyamatos, szabályozott és erőteljes áramlását. Ez döntő mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az Észak-Gázában élő emberekhez ténylegesen eljussanak a segélyek" – jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy az EU idén 250 millió euró összegű segélyt ajánlott fel a palesztinok számára, amelyet a rászoruló civilekhez kell eljuttatni, de felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi körülmények között a segélyek önmagukban nem oldják meg a válságot.

"Izraelnek joga van megvédeni magát és harcolni a Hamász ellen. De a civilek védelmét mindenkor biztosítani kell a nemzetközi joggal összhangban. A  humanitárius segélyek megfelelő áramlásának helyreállításához azonnali humanitárius tűzszünetre van szükség" – mutatott rá.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a helyzet Izrael és Libanon határán továbbra is robbanásveszélyes. "Irán, a Hamász pártfogója, továbbra is szítja a regionális feszültségeket, például a jemeni húszi terroristáknak nyújtott támogatásával, és tovább gerjeszti Oroszország Ukrajna elleni háborúját is. Az EU készen áll további szankciók bevezetésére, arra az esetre, ha Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak" – jelentette ki.

Von der Leyen hangsúlyozta: "Tartós tűzszünet nélkül a gázai konfliktus az egész térségre átterjedhet. Itt az ideje, hogy a tagállamokkal együtt megkettőzzük erőfeszítéseinket, hogy a Hamász túszai hazatérhessenek, és a gázai emberek ne csak humanitárius segítséget kapjanak, hanem reményt is a kétállami megoldással kapcsolatban".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk