Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. október 20.

Külpol

Többek között azért, mert eddig semmit sem tett az Európai Bizottság Magyarország jogállamiságának megvédéséért.

David Sassoli az Európai Parlament elnöke megkapta a felhatalmazást az Európai Parlament jogi bizottságától, hogy az EP beperelje az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmulasztása miatt. 

Az EP elnöke levelet küldött az illetékes vezetőnek, melyben hivatkozik a Parlament jogi bizottságának határozatára, amelyben támogatják az eljárás megindítását. Ezzel a lépéssel az európai parlamenti frakciók vezetőinek többsége is egyetértett. Ugyanakkor a levél egyértelművé teszi, hogy

a Parlament visszavonja ezt a jogi eljárást, ha a Bizottság megteszi a szükséges intézkedéseket,

vagyis alkalmazza a rendeletben biztosított lehetőségeket. Ezt tette egyértelművé tette Didier Reynder igazságügyi biztos is, aki szerint az eljárások megindítása napok vagy hetek kérdése.

A jogállamisági eljárás lényege, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján az uniós források visszavonhatók vagy csökkenthetők, ha a jogállamisági elvek megsértésével az adott tagállamban sérülnek az unió pénzügyi érdekei, vagy fennáll ennek a kockázata. Mint ismert, a jogszabály megsemmisítése iránt Magyarország és Lengyelország pert indított az Európai Bíróságon, ahol jövő év elején várható ítélet.

Sassoli a döntést úgy kommentálta, hogy „A jogállamiságot megsértő uniós tagállamok nem kaphatnak uniós forrásokat. Tavaly a Parlament keményen harcolt egy mechanizmusért, amely ezt biztosítja. Az Európai Bizottság azonban eddig vonakodott használni. Az Európai Unió a demokrácia és a jogállamiság elveire épülő közösség. Ha ezeket veszély fenyegeti egy tagállamban, az EU-nak cselekednie kell ezek védelmében.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk