Az izraeli és a palesztin oldalon is háborús bűncselekményeket követhettek el

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 19.

Külpol

Az ENSZ szakértői szerint a hágai nemzetközi bíróságnak kellene vizsgálnia az izraeli-palesztin konfliktus szereplőinek tevékenységét.

Háborús bűncselekményeket követhettek el az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktus szereplői, tevékenységüket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kellene kivizsgálnia - követelték az ENSZ szakértői Genfben közzétett állásfoglalásukban.

 A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit. Ezeket a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadásoknek minősítik és azt írják, hogy ezek a támadások feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg.

A palesztin fegyveres csoportok hasonló módon, "szándékosan és kíméletlenül" lövik rakétákkal Izrael lakott területeit. Ez esetben is háborús bűncselekmény állhat fenn közölték a palesztin térségek helyzetével foglalkozó szakemberek.

A jelentésben hangsúlyozták, hogy rendkívül egyenlőtlenül zajlik a küzdelem, és meglátásuk szerint a világ egyik legjobban felfegyverzett hadserege küzd az izraeli megszállás ellen küzdő palesztinok ellen.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A francia diplomácia szerint egy tűzszüneti felszólítást tartalmazó határozat fokozhatná a nyomást a konfliktus szereplőire, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 212 palesztin vesztette életét, köztük 61 gyerek. Izraeli oldalon nyolc felnőtt és két gyermek halt meg.

A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

Az EU is közös nyilatkozatot kívánt kiadni a konfliktus kapcsán, Magyarország azonban ezt megvétózta.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk