Az olasz kormány már enyhítene, de ezzel sokan nem értenek egyet

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Külpol

A könyvesboltok, bébiholmit áruló üzletek és az erdészetek megnyitását rendelte el keddtől a római kormány a korlátozások első, jelzésértékű enyhítéseként.

Ám könyvesbolt-tulajdonosok és a tartományok egy része is nemet mondott, túl korainak tartva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések enyhítését, nem akarnak "kísérleti nyulak" lenni.

A járvány gócpontjának tartott Lombardia, Veneto, valamint Piemont és a közép-olaszországi Lazio tartomány sem nyitotta újra a kormány által kijelölt üzleteket. Ugyanígy a déli Campania és Szardínia sem engedélyezte az óvintézkedések első, részleges enyhítését. Az Emilia-Romagna-beli könyvesboltok közül néhány mindazonáltal felhúzta redőnyét.

Giuseppe Conte miniszterelnök nagypéntek esti bejelentése szerint a március 11-én országosan bevezetett óvintézkedéseket május 4-éig meghosszabbították. Ezt követően kezdődhet el az úgynevezett második fázis a korlátozások lassú és fokozatos feloldásával: ennek részleteit egy 17 tagú szakértői csapat dolgozza ki.

A járványügyi szakértőkből, közgazdászokból, szociológusokból, pszichológusokból álló csoport, a topmenedzser Vittorio Colao vezetésével igyekszik összeegyeztetni az egészségvédelmet a nemzetgazdaság újraindításával. Jelszóként a "fémipar, autógyártás, divat, idegenforgalom" négyesének azonnali újraindítását hirdették meg.

A sajtóban megszellőztetett elképzelések szerint azonban május első hetében még csak a ruha-, textil- és bútorboltokat nyitnák meg. A negyven négyzetméteresnél nagyobb üzletek újranyitását tervezik, a vevők egyenkénti beengedésével. Május második felében nyithatnának újra a vendégek közti biztonsági távolságot betartani képes éttermek, bárok, május végén pedig a fodrászatok és kozmetikai szalonok, ha egyenként fogadják a vendégeket.

Az oktatás csak szeptembertől indul újra a bölcsődéktől az egyetemekig, az elképzelések szerint turnusokra osztott tanítással. Júniusban egyedül az érettségit tartják meg, csak szóbeli vizsgával.    A mozik, színházak decemberig nem fogadnának nézőket, jövő márciusban nyitnák újra a szórakozóhelyeket, diszkókat és stadionokat. Megoldást keresnek a tengerparti strandok nyári megnyitására a napozók közötti távolságtartással.

A közösségi közlekedési eszközökre csak meghatározott számú utas szállhat fel, minden második ülőhelyet üresen hagyva.

A labdarúgó-bajnokság első osztályának mérkőzéseit május végétől tervezik újraindítani, nézők nélkül.

A kijárási korlátozást a hetven év felettiek esetében továbbra is meghagynák.

Ezzel egy időben az olasz tartományok önálló rendelkezéseket hoznak: az északnyugati Liguria kormányzója keddtől engedélyezte az építkezések folytatását, miközben minden más továbbra sem működik. Az északkeleti Venetóban - ahonnan február 20-án elindult a járvány terjedése - újranyitották a szabadtéri piacokat, és engedélyezték a kocogást a lakástól számított kétszáz méteres távolságon túl is. Az április 25-ei nemzeti ünnepen és május elsején grillezni is lehet a családi házak kertjeiben.

A bejelentések szerint május 4-étől az utcákon, hivatalokban, üzletekben kötelező lesz a szájmaszk és a védőkesztyű viselete egész Olaszországban: eddig ezt általában nem írták elő, főleg a kevésbé fertőzött déli országrészekben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?