Az orosz bíróság rekordösszegű bírsággal bünteti a Google-t

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 25.

Külpol

Amiért a vállalat nem törölte az orosz hatóságok által betiltott tartalmakat.

Rekordösszegű, 7,2 milliárd rubeles (csaknem 32 milliárd forintos) pénzbírságra ítélte egy orosz bíróság pénteken a Google amerikai informatikai nagyvállalatot, amiért nem törölte az orosz hatóságok által törvénytelennek minősített tartalmakat.

 Egy másik moszkvai bíróság a Facebook közösségi portált üzemeltető Metára hasonló indokkal 1,9 milliárd rubel (8,4 milliárd forint) pénzbírságot rótt ki.

 Novemberben a Google már kétmillió rubel (nyolcmillió forint) bírságot kapott ugyanezen vád miatt.

A bíróságok sajtószolgálata szerint a két kaliforniai cégóriást "visszaesésben" találták bűnösnek. Most első ízben az oroszországi jövedelmük alapján rótták ki rájuk a szokatlanul nagymértékű pénzbírságot.

A telekommunikációt felügyelő orosz szerv, a Roszkomnadzor közleménye szerint ezúttal "vallási gyűlöletet szító", nem megbízható, illetve kiskorúak számára veszélyes, illetve terrorista és szélsőséges tartalmak miatt büntették meg a két amerikai vállalatot.

Oroszországban az utóbbi hónapokban ismételten elmarasztaltak külföldi technológiai cégeket, közöttük a Facebookot, a Twittert és a TikTokot. Az orosz hatóságok egyebek között azzal vádolják az internetes szolgáltatókat, hogy nem távolítják el következetesen a hatóságilag nem engedélyezett tüntetésekkel kapcsolatos felhívásokat, valamint a gyermekpornográfiát tartalmazó bejegyzéseket.

 Jogvédők viszont azt vetik a hatóságok szemére, hogy így akarják elnyomni a szabad internetet Oroszországban.

 Az Apple és a Google belső forrásai szerint az orosz hatóságok őrizetbe vétellel fenyegették meg a két cég oroszországi alkalmazottjait is, ha nem hajlandók velük együttműködni.

Az oroszországi vezetés a hazai digitális cégekre is igyekszik rátenni a kezét. A Gazprom orosz állami gázóriás tulajdonába került VK, az első orosz közösségi portál, a V kontyaktye anyacége élén december közepe óta Vlagyimir Kirijenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársának a fia áll - írta az AFP francia hírügynökség.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk