Több tízezer orosz katonát vezényelnek vissza az ukrán határtól

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 25.

Külpol

Úgy tűnik, véget ért az egyhónapos hadgyakorlat.

Több mint tízezer orosz katona tér vissza az Ukrajna közelében tartott egyhónapos hadgyakorlat után az állandó támaszpontjára - jelentette az Interfax orosz hírügynökség az orosz hadseregre hivatkozva.

 Az Interfax szerint a hadgyakorlatokat több, Ukrajnához - közötte az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigethez - közeli területen, illetve a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu és Kubány térségében tartották.

Oroszország több tízezer katonát vonultatott fel Ukrajna északi, keleti és déli határa térségében, ami miatt Kijev és a nyugati országok attól tartottak, hogy Moszkva Ukrajna elleni támadásra készül.

Oroszország ezt tagadja, és biztonsági garanciákat követel - egyebek mellett azt, hogy a NATO nem bővíti tovább a szövetséget keleti irányba Oroszországgal szomszédos államokkal -, mert a saját biztonságát látja veszélyeztetve Ukrajna és az északatlanti szövetség bővülő kapcsolatai miatt.

Moszkva azt is leszögezte, hogy a saját területén úgy vonultatja fel a csapatait, ahogyan neki tetszik.

Becslések szerint a nemrégiben az ukrán határ közelében felvonultatott orosz katonák létszáma 60 ezer és 90 ezer között mozgott, egy amerikai hírszerzési jelentés szerint akár a 175 ezret is elérte.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk