Az orosz kormány örülne, ha Putyin elnök maradhatna
putin_tereshkova.jpg

Az orosz kormány örülne, ha Putyin elnök maradhatna

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 10.

Külpol

A jelenlegi alkotmány szerint Vlagyimir Putyin orosz nem újrázhatna, de az alkotmány megváltozhat. Putyin üdvözölné a változást, ha a nép is úgy akarja.

Támogatna az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt egy olyan alkotmánymódosítást, amelynek értelmében Vlagyimir Putyin elnök újra indulhatna a tisztségért a jelenleg hatályos törvényi tilalom ellenére

Az alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. Az Egységes Oroszország egyik törvényhozója, Valentyina Tyereskova - a világ első női űrhajósa - azonban azzal a javaslattal állt elő, hogy módosíthatnák az alaptörvényt úgy, hogy Putyin elnökségeinek számát ismét nulláról lehetne indítani. A párt frakciójának vezetői még a nap folyamán megvitatják a javaslatot.

Maga Putyin rögtön reagált Tyereskova javaslatára. Mint mondta, lehetségesnek tart egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné számára, hogy újra indulhasson az államfői tisztségért, ha ez ellen nem lenne ellenvetése az alkotmánybíróságnak.

Tyereskova javaslata arról szól, hogy el kell törölni a betölthető elnöki ciklusokra vonatkozó alkotmányos korlátozást bárki esetében - beleértve a hivatalban levő elnököt, vagyis Putyint -, és engedélyezni kell, hogy újra indulhasson az elnökválasztáson, amennyiben ezt a nép is támogatásáról biztosítja az alkotmánymódosításról április 22-én tartandó országos szavazáson.

Figyelmébe ajánljuk