Putyin bejelentette, hogy újraindítja az orosz Hold-programot

Külpol

Az orosz elnök méltatta a Szovjetunió eredményeit, amely szerint az országot sújtó totális szankciók ellenére is képes volt elsőként műholdat és embert az űrbe felbocsátani.

„Oroszország újraindítja Hold-programját” – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a távol-keleti Vosztocsnij űrrepülőtéren kedden, az űrhajózás napja alkalmából megtartott kitüntetési ünnepségen.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország minden tervét meg fogja valósítani az űrszférában, annak ellenére, hogy kívülről megpróbálják akadályozni a fejlődését. Arról is beszélt, hogy Moszkva kész a nemzetközi együttműködésre az erre hajlandó partnerekkel. Hozzátette:

Oroszország nem készül elszigetelődni, és Oroszországot lehetetlen elszigetelni.

Az orosz elnök méltatta a Szovjetunió eredményeit, amely szerint az országot sújtó totális szankciók ellenére is képes volt elsőként műholdat és embert az űrbe felbocsátani, szovjet űrhajós tette meg az első űrsétát, és szovjet volt az első Hold-szonda és az első női űrhajós is.

„Folytatjuk az új generációs szállítójármű és a nukleáris űrenergetikai technológiák létrehozását, amelyben nyilvánvalóan nagyon jó eredményeink és egyértelmű előnyeink vannak” – mondta Putyin.

Ukrajnai h?bor? - Vlagyimir Putyin

 
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség alkalmazottaival beszélget a Vosztocsnij Űrközpontban 2022. április 12-én
Fotó: Evgeny Biyatov/Szputnyik pool/Kreml/AP/MTI
 

Az űrközpontban ott ült Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is, neki címezve az orosz elnök felszólította a Roszkozmosz űrvállalatot, hogy biztosítson repülési lehetőséget fehérorosz űrhajósok számára is. Kitért a két ország közötti együttműködés lehetőségeire, Vosztocsnij továbbépítésétől kezdve a plazmahajtómű kifejlesztéséig.

Aztán Lukasenka is beszélt, mint mondta, Fehéroroszország minden helyzetben Oroszország mellett marad és kész az együttműködés megerősítésére.

Alekszandr Mitykin, a Lavocskin Tudományos és Ipari Társaság elektromos rendszerekért felelős helyettes főkonstruktőre a RIA Novosztyi hírügynökség szerint pénteken közölte, hogy Oroszország – 46 évi kihagyás után – a tervek szerint augusztus 22-én ismét missziót indít a Holdra. A Luna 25 automata állomás a Föld körül keringő égitest déli pólusán gyakorolja a lágy leszállást és kutatásokat fog végezni a Hold felszínén.

A Luna-26 a tervek szerint 2024-ben indul térképészeti küldetésre, a Luna-27 várhatóan 2025-ben a talajt fogja tanulmányozni, a Luna-28 pedig, előreláthatóan valamikor 2027-2028-ban talajmintát gyűjt majd és folytatja az orosz űrhajósok leszállási technikájának kidolgozását.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk