Az USA elvitte az EBESZ-megfigyelőit Kelet-Ukrajnából

  • narancs.hu
  • 2022. február 13.

Külpol

Több páncélozott járművet lehetett látni a szervezet helyi székháza előtt vasárnap kora reggel.

Az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében szolgáló személyzetének kivonását az oroszbarát szakadárok kezén lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városából egy esetleges orosz invázió veszélye miatt – jelentette a Reuters hírügynökség a helyszínen lévő újságírójára hivatkozva.

A beszámoló szerint az EBESZ ismertetőjelét viselő több páncélozott járművet lehetett látni a szervezet helyi székháza előtt vasárnap kora reggel. A járműveket bőröndökkel pakolták meg, majd elhajtottak. Az EBESZ egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

A Reuters két forrásból is úgy értesült, hogy az Egyesült Államok kivonja EBESZ-megfigyelőit Ukrajnából, Nagy-Britannia pedig átirányítja sajátjait a szakadárok uralma alatt álló térségekből az ukrán kormány kezén lévő régiókba. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Reutersnek nyilatkozva elmondta, Kijev abban érdekelt, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója teljes kapacitással működjön, ugyanakkor nem kommentálta „az EBESZ-re tartozó ügyeket”.

„Felszólítjuk az EBESZ vezetését, hogy határozottan vessen véget a misszió manipulálására irányuló kísérleteknek, és akadályozza meg, hogy a szervezetet belerángassák a körülötte játszott tisztességtelen politikai játszmákba.

Abból indulunk ki, hogy a mesterségesen gerjesztett feszültségek körülményei között a misszió megfigyelő tevékenységére - megbízatásának teljes mértékben eleget téve – nagyobb szükség van, mint valaha” – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap kiadott állásfoglalásában.

„Az EBESZ soros elnöksége és az EBESZ főtitkára tájékoztatta a tagállamokat »egy sor ország« azon döntéséről, hogy állampolgáraikat, akik az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának személyzetéhez tartoznak, »a biztonsági feltételek romlása miatt« áthelyezik. Ez a döntés komoly aggodalomra ad okot. A missziót szándékosan rángatják  bele a Washington szította militarista pszichózisba, és eszközként használják egy esetleges provokációhoz” – írta a diplomata.    

Egy diplomáciai forrás szerint a dán EBESZ-megfigyelők is elhagyták Donyecket. A Reuters nem tudta megállapítani, hogy elhagyták-e Ukrajnát, vagy az ukrán kormányerők felügyelte térségekbe mentek. Eddig 21 EBESZ-megfigyelő hagyta el a felkelők uralma alatt lévő várost, és további harminc tervez így tenni.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet különleges megfigyelő missziója a Krím-félsziget Oroszország általi 2014-es elcsatolása nyomán a kijevi kormányerők és az Moszkva-barát szakadárok között Kelet-Ukrajnában folyó harcok kitörése óta működik a régióban. Az EBESZ honlapja szerint az Ukrajnában állomásozó 680 megfigyelőből 515-en az ország keleti felében tevékenykednek. Washington és szövetségesei a kiújult feszültségek közepette felszólították állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk