A G7 kész újabb súlyos gazdasági szankciókkal sújtani Oroszországot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. február 14.

Külpol

Ígéretet tett arra is, hogy továbbra is "jelentős pénzügyi támogatásban" részesíti Ukrajnát

A világ legfejletteb iparosodott országait tömörítő G7-csoport kész újabb súlyos gazdasági szankciókat bevezetni Oroszország ellen, ha megtámadná Ukrajnát - jelentették be hétfőn közleményben az országcsoport pénzügyminiszterei.

A G7-országok pénzügyminiszterei szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy Oroszország haderőt vont össze az ukrán határ mentén, és ha ezt Ukrajna katonai megszállása követné, amitől a Nyugat tart, akkor annak "gyors, összehangolt és erőteljes" következménye lenne Oroszországra nézve.

"Készek vagyunk közösen gazdasági és pénzügyi büntetőintézkedéseket bevezetni, amelyeknek azután súlyos és azonnali következményei lennének az orosz gazdaságra nézve" – írták.

Amerikai tisztségviselők az elmúlt napokban azt mondták: hírszerzési értesüléseik azt sugallják, hogy Oroszország "bármelyik pillanatban" dönthet Ukrajna megszállásáról. Washington szerint az ukrán határ mentén felsorakozó orosz katonák száma eléri a 130 ezret.

Az Ukrajna iránt tanúsított szolidaritás jeleként a NATO megerősíti erőit a kelet-európai tagországokban - emlékeztetett a dpa német hírügynökség. Több nyugati ország pedig elkezdte kiüríteni ukrajnai diplomáciai képviseletét, s felszólította állampolgárait az ország elhagyására.

A G7-csoport ígéretet tett arra, hogy továbbra is "jelentős pénzügyi támogatásban" részesíti Ukrajnát. Tagországai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) karöltve a Krím 2014-es elcsatolása óta már 48 milliárd dollárral támogatták Kijevet - emlékeztettek. Oroszország visszautasítja - háborús uszításnak nevezi - a nyugati vádat, hogy meg akarná támadni Ukrajnát. Folynak tárgyalások a feszültség csökkentésére, de egyelőre eredménytelenül - írta a dpa. A G7 soros elnöke Németország, a csoportnak még Franciaország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada a tagja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk