Bécs kitüntetné Soros Györgyöt

  • narancs.hu
  • 2019. április 2.

Külpol

Úgy vélik, azzal, hogy a magyar származású milliárdos Bécsbe menekítette a CEU-t, jelentősen hozzájárult a város tudományos életéhez.

Bécs az idei évben a város és a tartomány legmagasabb kitüntetését, a nagy arany becsületrendet Soros Györgynek kívánja adományozni – adta hírül az Azonnali.hu Michael Ludwig a város szociáldemokrata főpolgármesterének és tartományi vezetőjének nyilatkozata nyomán.

Soros „mint a CEU alapítója és legfontosabb támogatója, a Bécshez fűződő intenzív kapcsolatai és példaadó ténykedése” miatt érdemes a kitüntetésre, ugyanis „az oktatásért és az emberek közötti együttélésért tett erőfeszítéseivel, valamint Bécs tudományos és gazdasági helyzetének javításával jelentősen hozzájárult ezen területek fejlődéséhez” – indokolja döntését a városvezető.

Mindez azután történik, hogy a magyar kormány tavaly év decemberéig se volt hajlandó megállapodást kötni New York állammal, holott a CEU addigra már teljesítette a csak rá szabott új törvényi előírásokat, az egyetem vezetősége úgy döntött 2019 szeptemberétől Bécsbe költöztetik a képzés egy részét.

Bécset egyébként tavaly választották meg tizedjére a világ legélhetőbb városának.

Figyelmébe ajánljuk