Beiktatták az új brazil elnököt

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 1.

Külpol

"Jó tudni, hogy Brazília visszatér a nemzetközi színtérre" - kommentálta a német elnök.

Brazília mind gazdasági, mind éghajlati kérdésekben visszaszerzi kulcsszerepét a nemzetközi porondon - mondta Frank-Walter Steinmeier német elnök, aki Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök vasárnapi beiktatására utazott Brazíliába.

"Jó tudni, hogy Brazília visszatér a nemzetközi színtérre" - tette hozzá a német elnök.

"Szükségünk van Brazíliára" - válaszolta arra a kérdésre, hogy Németországnak mi érdeke fűződik Lula sikeréhez. Fontos, hogy a brazil politikai vezetés ne csak a gazdasági együttműködésben, hanem a globális klímavédelemben is partner legyen - mondta Steinmeier hozzátéve, örömmel látja, hogy Lula felvállalja ezt a szerepet.

A német elnök ugyanakkor megjegyezte: remélhetőleg nem csak Németországból érkezik majd a nemzetközi együttműködés.

Németország indításnak 35 millió eurós (14 milliárd forintos) adományt nyújt az esőerdő védelmére az Amazon Alapnak. Ezek az alapok Jair Bolsonaro elnöksége alatt be voltak fagyasztva.

 A német elnök szombaton este, röviddel Brazíliába érkezése után már találkozott Lulával. Mint mondta, a megbeszélés után bizakodó a Dél-Amerika és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlődésével kapcsolatban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk