Beiktatták az új brazil elnököt

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 1.

Külpol

"Jó tudni, hogy Brazília visszatér a nemzetközi színtérre" - kommentálta a német elnök.

Brazília mind gazdasági, mind éghajlati kérdésekben visszaszerzi kulcsszerepét a nemzetközi porondon - mondta Frank-Walter Steinmeier német elnök, aki Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök vasárnapi beiktatására utazott Brazíliába.

"Jó tudni, hogy Brazília visszatér a nemzetközi színtérre" - tette hozzá a német elnök.

"Szükségünk van Brazíliára" - válaszolta arra a kérdésre, hogy Németországnak mi érdeke fűződik Lula sikeréhez. Fontos, hogy a brazil politikai vezetés ne csak a gazdasági együttműködésben, hanem a globális klímavédelemben is partner legyen - mondta Steinmeier hozzátéve, örömmel látja, hogy Lula felvállalja ezt a szerepet.

A német elnök ugyanakkor megjegyezte: remélhetőleg nem csak Németországból érkezik majd a nemzetközi együttműködés.

Németország indításnak 35 millió eurós (14 milliárd forintos) adományt nyújt az esőerdő védelmére az Amazon Alapnak. Ezek az alapok Jair Bolsonaro elnöksége alatt be voltak fagyasztva.

 A német elnök szombaton este, röviddel Brazíliába érkezése után már találkozott Lulával. Mint mondta, a megbeszélés után bizakodó a Dél-Amerika és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlődésével kapcsolatban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.