Beperelte az EP a Bizottságot a jogállamisági mechanizmus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. október 29.

Külpol

Azt szeretnék elérni a képviselők, hogy az Európai Bizottság ténylegesen alkalmazza az európai adófizetők pénzét védő jogszabályt.

Ahogy azt korábban megígérték, az Európai Parlament ma keresetet nyújtott be az EU Bíróságán az Európai Bizottság ellen, amiért az nem alkalmazza a gyakorlatban a papíron év eleje óta hatályos jogállamisági mechanizmust.

A jogállamisági mechanizmus alapján a Bizottság javaslatot tehetne a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak, hogy függesszék fel az EU-s támogatások kifizetését az olyan országokban, ahol sérül a jogállamiság és ez a pénzek szabályos felhasználását veszélyezteti.

Hiába hatályos azonban a rendelet immár tíz hónapja, a Bizottság egyelőre vonakodik aktiválni, mert múlt év végén született egy politikai megállapodás arról, hogy előbb meg kell várni, hogy az EU Bírósága magyar és lengyel kérésre döntsön arról, egyáltalán összhangban van-e az uniós alapszerződésekkel a jogállamisági mechanizmus.

Ez a döntés év végén vagy 2022 elején várható, a Parlament álláspontja azonban az, hogy elsősorban Magyarországon és Lengyelországban olyan súlyosak a jogállamisági problémák, hogy nem lehet addig várni a mechanizmus aktiválásával. Ezt a véleményt nyomatékosították most egy bírósági keresettel. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk