"Faljellegű akadályt" építenek a lengyel-belarusz határon

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 29.

Külpol

125 milliárd forintnak megfelelő összegből. 

Véglegesen megszavazta pénteken a lengyel szejm a lengyel-belarusz határon létesített akadály megerősítéséről szóló különleges törvényt.

A kormány által előterjesztett, a szejmben október közepén gyorsított eljárásban megszavazott tervezetet szerdán a szenátus több ellenzéki módosítással visszaküldte az alsóháznak.

A fő szenátusi módosításokat  pénteken a kormánypárti többségű szejm leszavazta, így most a törvény az eredetitől alig eltérő változatban az államfő elé kerül.

A törvény  értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (nagyjából 125 milliárd forintot) fordítanak a Belarusszal közös határ védelmének megerősítésére.

A határon eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt faljellegű akadállyal helyettesítik. A projekt technikai részleteit - a pénteki bejelentés szerint - rövid időn belül ismertetik.  

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) a szerdai szenátusi vitában a kormány tervezetében foglalt egyes megoldások ellen érvelt, többek között humanitárius okokra hivatkozva. A KO képviselői ugyanakkor aláhúzták, hogy a fehérorosz határszakasz védelme szerintük is szükséges.

A KO múlt szombaton megválasztott elnöke, Donald Tusk pénteki sajtóértekezletén javasolta, hogy Lengyelország fogadja be azokat a migránsokat, akiknek sikerült átjutniuk a határvonalon, majd gyorsan vizsgálja meg a menedékjogi kérelmeket, és deportálja azokat, "akik a menedéket nem érdemlik meg".

A lengyel-belarusz szakaszon mintegy 27 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az év eleje óta, ezek többségét a határőrség meghiúsította. Az őrizetbe vett, majd őrzött lengyelországi központokban elhelyezett külföldiek száma körülbelül 1,7 ezer.

Az EU álláspontja szerint Aljekszandr Lukasenka belarusz elnök az uniós szankciókra válaszul lényegében állami segédlettel utaztatja a Belaruszba menetrend szerinti repülőjáratokkal érkező menedékkérőket Lengyelország vagy a balti országok határának közelébe. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk