Nincs új jelölt a WHO élére

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 29.

Külpol

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a jelenlegi főigazgató vezetheti tovább az Egészségügyi Világszervezetet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi főigazgatója az egyetlen jelölt a szervezet élére, így hónapokon belül megkezdheti második ötéves mandátumát - jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség a WHO közleményére hivatkozva.

Az etiópiai származású tisztségviselőt 28 ország biztosította támogatásáról. A szakember korábban Etiópia egészségügyi és külügyminisztereként szolgált. Ő az első afrikai, akit megválasztottak a WHO élére, még 2017 májusában.

A tisztségviselő újbóli jelölését több európai ország támogatja, többek között Franciaország és Németország is. Három afrikai állam, Botswana, Kenya és Ruanda is őt találta a legalkalmasabbnak a WHO élére. Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok nincs a támogatók között. Nem jelölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt a hazája, Etiópia sem, mert az etióp kormány és a főigazgató eltérő álláspontot képvisel a tigréi konfliktusban. 

A jelöléseket a szeptember 23-i határidőig titokban tartották a kampányolás elkerülése érdekében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.