Nincs új jelölt a WHO élére

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 29.

Külpol

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a jelenlegi főigazgató vezetheti tovább az Egészségügyi Világszervezetet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi főigazgatója az egyetlen jelölt a szervezet élére, így hónapokon belül megkezdheti második ötéves mandátumát - jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség a WHO közleményére hivatkozva.

Az etiópiai származású tisztségviselőt 28 ország biztosította támogatásáról. A szakember korábban Etiópia egészségügyi és külügyminisztereként szolgált. Ő az első afrikai, akit megválasztottak a WHO élére, még 2017 májusában.

A tisztségviselő újbóli jelölését több európai ország támogatja, többek között Franciaország és Németország is. Három afrikai állam, Botswana, Kenya és Ruanda is őt találta a legalkalmasabbnak a WHO élére. Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok nincs a támogatók között. Nem jelölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt a hazája, Etiópia sem, mert az etióp kormány és a főigazgató eltérő álláspontot képvisel a tigréi konfliktusban. 

A jelöléseket a szeptember 23-i határidőig titokban tartották a kampányolás elkerülése érdekében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk