Beperli a New York-i operaházat Anna Nyetrebko, akitől vélt oroszpártisága miatt váltak meg

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 5.

Külpol

A világhírű szopránt megviselte, hogy elmaradtak az előadásai.

Perre megy az orosz szoprán, Anna Nyetrebko, és 360 ezer dollár kártérítést követel a New York-i Metropolitan Operától. Az énekesnőtől akkor vált meg a rangos operaház, amikor kitört az orosz-ukrán háború. Nyetrebko a Metropolitan nyomására végül elítélte a háborút, de korábban nyíltan támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt – írja a BBC.

A keresetet pénteken nyújtották be a manhattani kerületi bíróságon. Nyetrebko jó hírnév megsértése, szerződésszegés és egyéb indokokkal perel, és kártérítést kér az elmaradt előadásokért és próbákért. Az 51 éves énekesnő azt állítja,

a mellőzés „súlyos gyötrelmet és érzelmi megrázkódtatást”, köztük „depressziót, megaláztatást, szégyent, stresszt és pánikot” okozott neki.

Az osztrák állampolgárságú, orosz származású énekesnő sokszor kifejezte már támogatását Putyin rezsimje iránt, 2014-ben pénzt adományozott egy donyecki színháznak, miután elfoglalták azt az oroszok, és készült fénykép is, amin az orosz „lázadósereg” zászlaját tartja.

A perre a Metropolitan Opera is reagált, amely közölte, „Nyetrebko asszony keresete nem áll meg”.

Ugyanakkor az énekesnő számára biztató jel lehetett, hogy korábban kártérítési kérelemmel fordult az amerikai zenészszakszervezethez, és több mint 200 ezer dollár kártérítést nyert.

Anna Nyetrebko férjével, Yusif Eyvazovval júliusban a VeszprémFesten is fellépett. Októberben Prágában lesz estje, de a város alpolgármestere arra kérte a befogadó intézményt, hogy mondják le az alkalmat, mivel az énekesnő az ukrán szankciós listán is szerepel. A koncertterem menedzsere jelezte, hogy Nyetrebko elítélte a háborút, és a hangversenyt már amúgy is eladták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk