Betiltják az eldobható műanyagokat Európában
plastic-oceans_top_story_lead.jpg

Betiltják az eldobható műanyagokat Európában

  • narancs.hu
  • 2018. október 24.

Külpol

Az Európai Parlament megszavazta: 2021-től él a tilalom.

Az egyszer használatos evőeszközök, fülpiszkálók, szívószálak és keverőpálcák 2021-től nem forgalmazhatók az Európai Unióban, de így járnak a lebomló műanyagok (zacskók, étel- és italhordók) is. Az ilyen, egyszer használatos termékeket – amelyek a tengereken úszó szemét 70 százalékát teszik ki – 2021-től tilos forgalmazni az unió piacán, áll az EP közleményében. A tagállamoknak a nem kiváltható, egyszer használatos műanyag termékek fogyasztását legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell 2025-ig. A tagállamoknak saját tervet kell kidolgozniuk a többször használható műanyagok elterjedésének ösztönzésére, illetve az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás népszerűsítésére.

A másfajta műanyagokat, például az italpalackokat külön kell gyűjteni, és 2025-re 90 százalékban újra kell hasznosítani.

A jogszabálytervezet által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki. A lassan bomló műanyag felgyűlik a tengereken, óceánokon és a világ és Európa strandjain. A tengeri élőlények – tengeri teknősök, fókák, bálnák és madarak, halak, kagylók és rákfélék – szervezetében már megjelent a műanyag, amely így az emberi élelmiszerláncban is jelen van.

Figyelmébe ajánljuk