Bíróság elé állítják a brazil államfőt

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 10.

Külpol

Brazíliában ez is megtörténhet.
Megszavazták

Megszavazták

Fotó: MTI/EPA

Nagy többséggel megszavazta helyi idő szerint kedd este a Dilma Rousseff felfüggesztett brazil államfő elleni eljárás folytatását a szenátus. Ezzel bírósági szakaszba lépett a hónapok óta tartó jogi folyamat.

A szenátus az elnök alkotmányos lemondatása ügyében illetékes bizottság múlt heti jelentését hagyta jóvá, amelyben Rousseff bíróság elé állítására tettek javaslatot a költségvetési törvény megsértésének vádjával. A 81 tagú felsőházban 59-en szavaztak igennel 21 ellenében.

Rousseff ellen azzal a gyanúval indult parlamenti vizsgálat, hogy a 2014. évi választáson történő újbóli megválasztása érdekében kozmetikázta a költségvetési adatokat. Amennyiben igaz a vád, a politikust végérvényesen elmozdíthatják hivatalából, erről a szenátus kétharmados többséggel dönthet.

Rousseffet még ebben a hónapban bíróság elé állítják, és várhatóan augusztus végéig ítélet születik ügyében.

Megfigyelők szerint az államfőnek kevés esélye van mandátuma megőrzésére.

false

 

Fotó: MTI/EPA

A szenátus május 12-én - legfeljebb 180 napra - felfüggesztette az országot 2011 óta irányító baloldali munkáspárti elnököt. A tisztséget riválisa, Michel Temer alelnök vette át, aki azóta ideiglenes államfő. A felfüggesztett elnök Temer és a konzervatív képviselők államcsínyeként értékelte az ellene indult eljárást.

A nagyon kusza, de nagyon izgalmas brazil belpolitikai viharokról itt írtunk részletesen.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.