Bolsonaro elhagyta Brazíliát és az Egyesült Államokba repült

  • narancs.hu
  • 2022. december 31.

Külpol

Utazásának célja ismeretlen, de Lula beiktatásával a leköszönő brazil elnök mentelmi joga megszűnik.

Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnök pénteken elhagyta Brazíliát és az Egyesült Államokba utazott, elkerülve az októberi elnökválasztást megnyerő Luiz Inacio Lula da Silva január 1-jei beiktatását – írja a 24.hu az Al Jazeera értesüléseire hivatkozva.

A FlightAware adatai szerint Bolsonaro Floridába utazott, távozása előtt azonban beszédet intézett híveihez, akik közül sokan még mindig katonai puccsot sürgetnek a választási vereség után. Utolsó elnöki beszédében elmondta, a „csatát” ugyan elvesztette, de a „háborút” nem. A leköszönő elnök elhatárolódott a támogatói által a közelmúltban elkövetett erőszakos cselekményektől, mondván, senkit sem bátorít semmiféle konfrontációra.

Bolsonaro távozását Hamilton Mourao alelnök is megerősítette, aki ezzel ideiglenesen az ország megbízott elnöke lett. A leköszönő elnök korábban egyébként többször is kijelentette, hogy nem akarja átadni az elnöki szalagot Lulának a beiktatáskor.

Egyelőre nem világos Bolsonaro amerikai útjának célja, ahogy az sem, mennyi ideig tervez ott maradni. Annyi bizonyos, hogy amint Bolsonaro hivatali ideje véget ér, és megszűnik a mentelmi joga, vélhetően számos jogi eljárással kell szembenéznie: dezinformáció terjesztése, korrupciós vádak, valamint az országban 679 ezer halálos áldozatot követelő koronavírus-járvány kezelése miatt is felelősségre vonhatják az elnököt.

Lula eskütétele előtt a tisztviselők fokozott biztonsági óvintézkedésekről döntöttek, beleértve a lőfegyverek ideiglenes kitiltását a fővárosból, Brazíliavárosból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk